Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cărțile de identitate electronice vor fi eliberate gratuit, pentru următorii 5 ani. Care sunt condițiile

Persoanele care împlinesc 14 ani, cele cărora le expiră actul de identitate sau le este deteriorat, distrus într-o calamitate naturală vor putea să beneficieze de gratuitate la eliberarea cărţilor electronice de identitate, pentru următorii cinci ani, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

”S-a decis astăzi un lucru interesant care ţine de cartea de identitate electronică, care va deveni o normă în viitor, pentru a încuraja şi pentru a stimula adopţia acestei noi forme de identificare multiplă din era digitală în care tindem cu toţii.

Guvernul a decis ca, pentru următorii cinci ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi o carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărţi de identitate.

De altminteri, aceeaşi regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate, dar care va expira în mod normal, la termen, în următorii 5 ani sau pentru cei a căror carte identitate a fost deteriorată, pierdută sau distrusă într-o calamitate naturală şi în urma unei cereri”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern, transmite Agerpres.

Care sunt condițiile

”Hotărârea prevede scutirea de la plata cărţii electronice de identitate, a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de 5 ani, în următoarele situaţii:

  • pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani;
  • la expirarea valabilităţii actului de identitate;
  • dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data naşterii;
  • în cazul schimbării domiciliului;
  • în cazul atribuirii unui nou CNP;
  • în cazul deteriorării actului de identitate;
  • în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
  • când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
  • în cazul schimbării sexului;
  • în cazul anulării;
  • pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate”, precizează Executivul.

Totodată, contravaloarea cărţii electronice de identitate se asigură, ori de câte ori este necesar, persoanelor care sunt victime ale calamităţilor naturale, incendiilor sau altor dezastre, precum şi cetăţenilor români aflaţi în străinătate în situaţii deosebite, în condiţiile OUG nr. 97/2005, mai arată sursa citată.

Mihai Constantin a precizat că există un proiect pilot în judeţul Cluj pentru eliberarea cărţilor de identitate electronice, în baza căruia s-au eliberat deja în jur de 17.000 de cărţi de identitate.

”Tot în acest proiect, aceste finanţări sunt susţinute prin PNRR şi sunt estimate la 150 de milioane euro, beneficiarii sunt estimaţi, în următorii cinci ani, la 5 milioane de oameni”, a adăugat Constantin.

Întrebat dacă va fi permisă în continuare ieşirea din ţară cu cărţile de identitate vechi, Constantin a precizat că a fost extinsă această valabilitate.

”A fost extinsă această valabilitate pentru că este necesar ca să facă pereche cu această implementare a noilor cărţi de identitate electronice şi prelungirea lor a fost decisă joi cu şase luni de zile”, a adăugat Mihai Constantin, precizând că acest termen va fi prelungit de câte ori va fi nevoie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE