Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Moldova 2024. Cântecul patriotic „Inima mea e Moldova”, folosit în propaganda pro-rusă

Un nou scandal a izbucnit în republica Moldova cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Un cântec semnat de Ion Aldea-Teodorovici și de Simion Ghimpu este folosit într-un spot propagandistic promovat de partidele pro-ruse de la Chișinău. Piesa „Inima mea e Moldova” a fost compusă de două personalități care s-au implicat mult în mișcarea de eliberare națională.

Cetățenii de peste Prut sunt îndemnați să voteze cu NU la referendumul pentru UE

În varianta promovată de propaganda pro-rusă, cântecul „Inima mea e Moldova” este interpretat de câțiva artiști de la Moscova. La final apare un mesaj prin care cetățenii de peste Prut sunt îndemnați să voteze cu NU la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Fiul Lui Ion Aldea-Teorodovici a anunțat că a depus demers la organele de drept, pentru că autorii spotului au încălcat drepturile de autor.

„Truc electoral eșuat”

Fiica lui Simion Ghimpu a fost și ea revoltată când a văzut că versurile compuse de tatăl său sunt folosite în propaganda anti-UE. Asocierea unor artiști ruși cu numele lui Ghimpu și al lui Teodorovici „este cel puțin un truc electoral eșuat”, a scris pe Facebook Anda Vahnovan.

Ion Aldea-Teodorovici și soția sa, Doina, au creat și interpretat cântece patriotice, iar unele au devenit imnuri ale mișcării naționale. Cei doi a murit în 1992, într-un accident rutier. Poetul și scriitorul Simion Ghimpu a decedat în 2010.

Alegeri cu miză extrem de mare

Alegerile de duminică din Republica Moldova au o miză extrem de mare. Scrutinul prezidențial este organizat în aceeași zi cu un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Autoritățile de la Chișinău, dar și cele din Statele Unite ale Americii au avertizat că Rusia încearcă să se implice în procesul electoral din Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE