Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investigație: Rețea antiguvernamentală în Republica Moldova. ”Ziarul de Gardă” arată cum oligarhul Ilan Șor ar cumpăra voturi în Republica Moldova

O investigație din Republica Moldova arată cum oligarhul prorus Ilan Șor ar finanța cu bani de la Moscova mișcări împotriva guvernului de la Chișinău.

Măriuța Nistor, o jurnalistă de la Ziarul de Gardă, a povestit cum s-a infiltrat în rețeaua prin care oligarhul devenit politician ar organiza proteste și ar încerca să compromită referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Ziarul de Gardă scrie că jurnalista Măriuța Nistor a participat cu o cameră ascunsă la proteste organizate de oamenii lui Ilan Șor și a aflat care ar fi miza rețelei: deturnarea cursului european al Republicii Moldova.

Mită pentru voturi

Măriuța Nistor povestește că rețeaua funcționa și în ziua în care poliția și procuratura anunțau că au descoperit schema prin care circa 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova erau mituiți pentru voturi.

În 2023 Ilan Șor a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

La sfârșitul lunii septembrie, 2024, oligarhul prorus le-a promis bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 20 octombrie vor avea loc, în paralel, alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul privind parcursul european al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE