Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidați la Cotroceni cu profil de salvatori sau antisistem: de la Georgescu, la Antonescu. Analist: „Se anihilează unii pe alții”

Candidații cu profil de salvatori încep să se aglomereze în cursa pentru Cotroceni. Ca și în timpul altor cicluri electorale cu aceeași miză, frica și speranța sunt principalele lor instrumente de comunicare. Inflația de prezidențiabili cu valențe mesianice, sistem versus antisistem, riscă, însă, să-i pună în postura de a se anihila reciproc, avertizează specialiștii în domeniu. Calendarul alegerilor prezidențiale 2025 a fost stabilit. Perioada electorală începe pe 18 februarie, iar campania electorală va începe pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai.

Candidații la Cotroceni, uniți de mitul salvatorului

Pus inițial la zid de către adversarii săi politici pentru limbajul său mesianic cu tendințe revanșarde, independentul Călin Georgescu este deja concurat de alți competitori electorali.

Călin Georgescu: Voi sunteți întruchiparea diavolului și ați transformat România într-un iad politic și social. Nu vă vom lasă să ne duceți în faliment, vă asigur, nu vrem Iadul vostru, noi ne vrem Grădina Raiului în România, așa cum a fost binecuvântată de Dumnezeu.

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale: Știu că votul vostru este un vot antisistem și este normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară, însă singurul candidat antisistem sunt eu.

Narativul mesianic al unicului salvator al națiunii nu constituie o surpriză pentru analiștii politici. A mai fost construit și folosit și în trecut, în alte cicluri electorale.

George Jiglău, lector universitar, doctor în științe politice: Genul ăsta de discurs se construiește pe câteva paliere. În primul rând, trebuie să creezi această aparență a unei crize. Se transformă într-un pericol și apar emoțiile. Mi-e frică. Dacă e o criză, dacă e un pericol. După amenințare trebuie să vii cu o figură sau cu niște figuri. Cine sunt cei care te amenință? Cel care te amenință? Da, și aici... cerul e limita. În momentul în care am creat o imagine concretă a persoanei sau persoanelor care sunt pericolul, apar eu ca salvator. Da, eu care sunt un om din popor, la fel ca voi.

Crin Antonescu, ultimul intrat în hora candidaților mesianici

Debutul candidatului coaliției de guvernare este, însă, cel care surprinde. Crin Antonescu a ales să meargă pe căi bătătorite de alți actori politici înaintea sa.

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale: Am venit să salvăm țara de la catastrofă. Sunt singurul care știe să îndrepte aeronava și să restabilească traiectoria spre Vest. Cu înțelepciune și curaj, trecem și peste asta. România, înainte!

Adrian Zăbavă, analist politic: M-a surprins oarecum acest România, înainte. Faptul că a existat un România, înainte instrumentalizat în campania Partidului Național Liberal din 2016, când l-a avut în frunte pe apoliticul Dacian Cioloș ca propunere de premier, îmi pune oarecum niște semne de întrebare. Cel care vrea să-l bată pe Georgescu în turul doi sau pe un alt candidat suveranist extremist trebuie să fie capabil să câștige votul urbanului mare, să câștige votul urbanului mic, care de obicei merge către PNL, trebuie să fie capabil să mobilizeze și primarii, și partea de partid a PSD, în principal, și a Partidului Național Liberal.

De ce analiștii vorbesc despre o „canibalizare electorală”

Mai mult, riscul de canibalizare electorală între atâția lideri providențiali crește exponențial.

Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice: O combustie, un ambuteiaj de salvator pe metru pătrat nu este un lucru foarte bun, pentru că ei se anihilează reciproc. Candidații care se prezintă că venind din partea sistemului, chiar dacă nu-și spun candidați ai sistemului, sunt candidați care nu au șanse să cupleze cu profilul de salvator și aici e vorba de domnul Antonescu, mai ales în fața unei adversar de tipul domnului Georgescu sau de tipul domnului Simion.

Nu toți prezidențiabilii s-au aliniat la start. Au timp până pe 15 martie să strângă listele de semnături necesare și să își depună candidaturile, iar evoluțiile politice din următoare lună vor fi definitorii pentru lista finală de aspiranți la Palatul Cotroceni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE