Crin Antonescu a vorbit în exclusivitate la Euronews despre demisia lui Klaus Iohannis, despre care a spus că ar putea risipi „un pic” din tensiunea care s-a creat în societate după ce Iohannis a anunțat în decembrie că va rămâne în mandat până la alegerea unui nou președinte al României.
Crin Antonescu, despre demisia lui Iohannis: Risipește un pic din tensiunea din societatea românească
Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale: „Am spus de ieri seara că era una dintre posibilități. Nu am fost foarte surprins. Nu am foarte multe comentarii. Este o decizie care poate să risipească un pic din tensiunea din societatea românească. Avem un președinte al Senatului care va prelua funcția de președinte interimar și cred că bună parte din agenda publică se va concentra pe ceea ce ține de prezent și de viitor, de campania prezidențială și nu de trecut.”
„Nu știu ce a gândit domnul președinte. E foarte posibil să fi văzut că deja apare o temă care nu folosește altcuiva decât celor care fac din prezența sa la Cotroceni, deși legală, un motiv de campanie electorală și, în sensul acesta, cred că a făcut un gest care favorizează dezbaterea democratică ceva mai lucidă, ceva mai rațională”, a mai spus Crin Antonescu. „Îi respect decizia, am discutat în aceste zile, în aceste săptămâni, de fapt, despre diverse variante, diverse posibilități, asta s-ar fi putut petrece și în decembrie, după constituirea noului Parlament, învestirea noului Guvern. S-a petrecut acum, să privim înainte și să ne concentrăm pe opțiunile care ne stau în față”.
Crin Antonescu, candidat la prezidențiale: Voi avea un alt șef de campanie în locul lui Bolojan. Nu e un ”must” să fie din PNL. Mai important e candidatul
Crin Antonescu: „Campania nu se schimbă, e același mesaj, sunt aceleași idei, aceeași oferă pentru societatea românească, numai că, sper, în aceste condiții, ea să fie mai bine auzită. Adică, în momentul în care foarte multă lume a acumulat frustrare împotriva unui președinte care ieșea din mandat, toate aceste lucruri, toate aceste dezbateri, care, sper, să aibă loc, puteau fi perturbate și de aceea zic, una peste alta, cred că este un lucru bun.”
Crin Antonescu: „Cred că nu e decisiv (n.r. că Bolojan nu o să mai fie șef de campanie la prezidențiale), dar este o problemă. Sigur că Ilie Bolojan, care urma să fie șeful companiei mele prezidențiale, nu va mai putea să facă asta, va fi președintele interimar al României într-o perioadă complicată, cu foarte multe lucruri grele în agendă, vom avea un alt șef de campanie, conținutul, în fond, nu se schimbă, și cred că până la urmă ceea ce contează este candidatul. (n.r. Eu voi avea de spus) și primul cuvânt, și ultimul, în desemnarea noului șef de campanie. Domnul Bolojan a fost propunerea mea, domnia sa acceptase”.
Tot din PNL va fi noul șef de campanie?
Crin Antonescu: „Asta nu știu. Eu sunt un candidat independent, susținut de trei partide și un al patrulea grup parlamentar. El poate fi de oriunde. Poate să nu fie din niciun partid sau poate să fie din oricare dintre acestea, nu e deloc un must să fie din Partidul Național Liberal.”
„Nu cred că acea treime parlamentară l-a trimis acasă pe președintele țării. A fost decizia lui”
„Eu nu cred că acea treime parlamentară l-a trimis acasă pe președintele țării. Președintele țării încheiase, pe fond, cele două mandate pe care le-a avut. Evaluarea acestor mandate, acestui deceniu din istoria României, în care s-au întâmplat multe lucruri, mai bune, mai rele, mai importante, mai puțin importante, știți cum se întâmplă, la un asemenea nivel, intri în istorie... Istoria te judecă. Nu cred că acea treime a determinat acest lucru, până la urmă, este decizia domnului Iohannis”, a mai adăugat candidatul coaliției la prezidențiale.
„Încă o dată, eu salut faptul că nu am avut o falsă dezbatere, de o lună de zile, cu referendum, despre trecut. Important este viitorul.”
„Eu n-am mai discutat de mai bine de 10 ani cu domnul Iohannis. Eu nu am discutat. Nu răzbătea nimic din ceea ce am aflat de la liderii partidelor, nu răzbătea ceva în sensul acesta... Cred că... Având în vedere că cererea de suspendare intra pe ordinea de zi, intra pe agenda Parlamentului, în urma faptului că USR-ul - într-un mod pe care îl apreciez ca fiind iresponsabil, dar asta este altceva - se solidarizase, se asociase cu partidele extremiste la această suspendare, cred că atunci, riscul ca, mă rog, unii parlamentari ai coaliției de guvernare să voteze pentru a cântărit în decizia președintelui. Cred că niciun președinte nu-și dorește, la capătul a două mandate, să plece de acolo demis, e mai bine printr-o demisie pentru că, în fond, mandatele lui Klaus Iohannis, cu bune, cu rele, se încheiaseră.”