Silvestru Șoșoacă rămâne sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de falsificare a semnăturilor pentru Parlamentul European. Parchetul General a deschis o anchetă care vizează lista cu semnături de susținere a candidaturii independente a acestuia.
Silvestru Șoșoacă rămâne sub control judiciar
Silvestru Şoşoacă a depus o plângere ca să scape de controlul judiciar, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins-o, luni, ca nefondată. Decizia instanţei e definitivă.
Șoșoacă a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în dosarul în care este acuzat că a falsificat semnăturile pentru candidatura sa la Parlamentul European, potrivit Agerpres.
Silvestru Șoșoacă a semnat controlul judiciar
Silvestru Șoșoacă a fost la Poliție pentru a semna controlul judiciar. El a susținut la ieșire că a fost escrocat și că, de fapt, el este cel prejudiciat. Șoșoacă fost plasat sub această măsură în dosarul în care este suspectat că a depus liste cu semnături falsificate la Biroul Electoral Central pentru a candida la europarlamentare. În dosar, au fost audiați mai mulți membri AUR care l-ar fi ajutat, iar procurorii bănuiesc că liderul formațiunii, George Simion, i-a instigat pe aceștia să falsifice semnăturile.
”După cum știți și cred că s-a văzut, eu sunt cel prejudiciat în toată afacerea asta, pentru că-i candidatura mea e pusă sub semnul întrebării. Adică n-aveam cum să-mi fac singur lucrul ăsta, eventual am fost escrocat de un grup de șmecheri. Bine, am fost și ajutat de foarte, foarte mulți oameni și cărora le mulțumesc, să ne înțelegem din toată România, din toate județele s-au strâns semnături și chiar le mulțumesc, dar au fost și câțiva, e posibil să le fi făcut xeroxuri, să le fi luat după cruce din cimitir, cum fac ei, să se fi dus la bar, să fi lăsat lista și a doua zi să treacă să o ia și barmana să fi trecut din burtă ce-au vrut ea, că așa se fac, mai ales la țară. În satele de țară așa se strâng. Nu, nu e glumă, așa se strâng, toate partidele”, a spus Șoșoacă.
Silvestru Șoșoacă, prima reacție după plasarea sub control judiciar
La ieșirea de la audieri, Silvestru Șoșoacă a afirmat că a dat declarații în fața procurorilor Parchetului General în urma unui denunț făcut de Diana Șoșoacă ”încă soția mea”.
”E denunțul ei (al Dianei Șoșoacă, n.red). Eu nu am alt dușman pe lumea asta decât Diana Iovanovici încă Șoșoacă și viitoare Macovei”, a precizat el.
Silvestru Șoșoacă a precizat că știe ”sigur” că senatoarea Diana Șoșoacă, cea cu care se află în divorț, a făcut denunțul.
”Da, sunt sigur. Diana, încă soția mea, a declarat acum trei săptămâni, că ea mi-a făcut la DIICOT, ceva de genul ăsta. Mi-a fost ridicat telefonul, alt telefon nu am”, a mai spus Silvestru Șoșoacă.
De asemenea, el a spus că nu a fost ajutat de AUR la strângerea de semnături și că timp de 60 de zile nu trebuie să părăsească Bucureștiul, una dintre interdicțiile aplicate prin măsura controlului judiciar.
Silvestru Șoșoacă, suspect de uz de fals și fals în declarații
”În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de un suspect, candidat la alegerile pentru Parlamentul European, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal, și fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.
Totodată, față de acesta s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Menționăm că nici o altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Autoritatea Electorală Permanentă susține că nu este responsabilă să verifice semnăturile depuse de candidați
Silvestru Șoșoacă a fost adus la Parchetul General în jurul prânzului. Candidat independent pentru Parlamentul European, el este suspectat că ar fi depus semnături false la Biroul Electoral Central. După el au fost aduși la audieri și nouă membri din partidul AUR, suspectați că l-ar fi ajutat pe Silvestru Șoșoacă să completeze listele.
Cristina Dumitrescu, candidat AUR pentru alegerile europarlamentare: ”E un atac la adresa AUR! La adresa celor care vor să-i îndepărteze pe Ciucă și Ciolacu”.
Claudiu Târziu, senator AUR: ”Nu există niciun motiv pentru care colegii mei să fie tratați ca infractori. Asta spun. AUR nu e parte la nicio infracțiune”.
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, pentru Euronews, că nu este responsabilă să verifice semnăturile depuse de candidați. La Biroul Electoral Central se verifică doar dacă listele au fost completate în mod corect. Cei care le depun își asumă răspunderea în fața legii pentru semnăturile adunate.
Mai mulți membri AUR, aduși la audieri la Parchetul General. Claudiu Târziu: ”Nu am comis nicio infracțiune”
Parchetul General a deschis o anchetă care vizează lista cu semnături de susținere a candidaturii independente a lui Silvestru Șoșoacă la alegerile europarlamentare. El a fost dus la audieri. Procurorii susțin că mai mulți membri AUR ar fi fost instigați să falsifice semnăturile pentru ca Silvestru Șoșoacă să se poată înscrie în cursa electorală. La audieri au ajuns și nouă membri AUR.
Avocata Georgiana Teodorescu i-a acuzat pe procurorii Parchetului General despre faptul că ”nu au comunicat absolut nimic”, ci doar că este vorba despre o sesizare din oficiu.
”S-au emis nouă mandate de aducere pentru colegii noștri, niște angajați ai partidului (...) Au fost audiați și au fost întrebați chestiuni despre AUR și George Simion. Li s-a pus tuturor această înregistrare a interviului, cu declarațiile politice ale lui George Simion, făcute în fața unui jurnalist Valeriu Nicolae.
Au intrat martori. Li s-au luat telefoanele și laptopurile ca să se facă percheziție informatică.
Dacă existau probe pe bune, oamenii ăștia nu plecau tot martori acasă și pe George Simion îl vedeați adus la audieri, ceea ce nu s-a întâmplat. Este doar circ”, a precizat Georgiana Teodorescu, avocata care-i reprezintă pe angajații AUR.
Printre persoanele audiate se numără și Cristina Dumitrescu acum, candidată la alegerile europarlamentare.
”Tot ce s-a petrecut azi este un abuz. Colegii noștri de partid, angajații noștri, colegi de la grupurile parlamentare AUR au fost ridicați ca niște infractori din stradă, în lipsa unui mandat de arestare sau de aducere.
Nu am comis nicio infracțiune, nu există nicio probă împotriva noastră. Nu a fost nimeni declarat inculpat”, a declarat Claudiu Târziu preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR.
Cum verifică BEC listele cu semnături, depuse de candidați
Potrivit articolului 19, din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentului European, Biroul Electoral Central verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă în momentul depunerii listelor cu semnături.
Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători, într-un singur exemplar.
În cazul unui independent, este nevoie de 100.000 de susținători.
Potrivit surselor Euronews, BEC nu are mecanisme prin care să verifice corelarea între CNP-uri, nume și semnăturile din aceste formulare. Asumarea îi aparține celui care depune listele și semnează
Ce trebuie să facă Biroul, în schimb, e să se asigure că sunt completate toate câmpurile de pe hârtie, că sunt documente originale și nu copii și, în caz de suspiciune, să predea listele organelor competente.
În aprilie 2024, George Simion ar fi instigat mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României să falsifice semnături.
Aceștia au folosit date reale ale unor cetățeni și au falsificat semnăturile. În cazurile în care refuzau, liderul îi contacta direct pentru a-i obliga să se conformeze.
Pe 9 aprilie 2024, aproximativ 50 de persoane s-au adunat la sediul partidului pentru a completa listele. Activitatea a continuat pe parcursul nopții și în ziua următoare. Persoanele implicate au inserat datele unor persoane reale în liste, dar au falsificat semnăturile acestora.
Pe 10 aprilie 2024, listele au fost finalizate și trimise candidatului independent. Acesta și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, care a confirmat oficial acceptarea pe 11 aprilie 2024.
Ce spune Parchetul General
”În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală efectuează cercetări într-o cauză penală în care a fost reținută următoarea situație de fapt:
În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.
Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.
Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.
Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.
Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii.”, se arată în comunicatul transmis de instituție.
Reacția lui George Simion
George Simion a declarat pentru Euronews că procurorii nu i-au transmis nimic până la momentul în care acesta a venit cu răspunsul.
”Procurorii nu mi-au transmis nimic pana la aceasta ora. Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și zilele următoare și puși să dea declarații despre mine.
Motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citați pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiția electorală. Martorii sunt întrebați cu insistența despre președinte partidului”, a declarat George Simion.
Totodată, acesta a venit cu o serie de mesaje pe contul personal de Facebook, în care transmite susținătorilor că partidul pe care îl conduce este ”în pericol” să fie scos de pe listele electorale.
”Atenție! Vor să scoată AUR din listele electorale. Disperarea sistemului e maximă (...) Indiferent dacă ieșim cu cătușe, indiferent dacă ne oprește internetul: mergeți duminică la vot”, se arată într-o serie de postări publicate de liderul AUR, la scurt timp după ce informația a apărut în spațiul public.