Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidați cu probleme penale, câștigători la alegeri. Cât durează memoria colectivă?

Marile partide au ales să meargă în fața alegătorilor și prin candidați a căror situație juridică e neclară, iar unii dintre ei au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție chiar în timpul mandatelor. Exemple sunt destule.

Astfel, se pune mereu întrebarea de ce românii au o memorie colectivă atât de scurtă.

Candidați cu probleme penale, câștigători la alegeri

Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews: "Toată situația este în evoluție, dar putem spune: la câte probleme, atâtea voturi, pentru că ai timp să-ți dai seama și să faci un tablou complet asupra persoanelor cu probleme penale care au candidat la consilii județene sau la primării, în diverse zone ale țării.

Avem liberalii: Mihai Chirica și președintele CJ Iași, Costel Alexe. Ambii au fost trimiși în judecată, dar au candidat. De exemplu, Costel Alexe, 34,1%, deci peste 3 procente distanță, greu de recuperat, având în vedere că, totuși, suntem pe final cu numărarea voturilor.

Continuăm și vedem la CJ Prahova, deși acolo vorbim despre un necâștigător, Iulian Dumitrescu, suspendat din funcție, pentru că este urmărit de DNA pentru luare de mită și fals în declarații. Iată-l pe locul 2, diferența este suficient de mare. Acolo, oamenii s-au gândit că totuși nu ar merita să fie reales. Unii au fost suspendați sau s-au autosuspendat din funcție, dar asta nu spune nimic.

Primarul de la Sinaia, după ce a apărut în acel material Recorder, Vlad Oprea, iată ce surpriză, aproape 50%. Cu siguranță poate depăși cele 50%, nu vedem deși nu ar mai lua un mandat.

La Caracal, ne amintim de Ion Doldurea. Pare că unii primari sunt aleși pe viață, peste 70%. Rar întâlnești în anumite zone un asemenea procent. Deci în Caracal toată lumea îl vrea. El a spus că nu și-a dorit să candideze, că oganizația l-a forțat cumva, l-a împins și el a rămas în față, a candidat și a obținut victoria. Și strâns legat de primarul din Caracal, pentru că ne amintim de povestea cu stația GPL, iată, la Crevedia, Florin Petre, care a fost condamnat în trecut, înainte de cazul Crevedia, cu morți și răniți. Acum a luat peste 47% din voturi. Au candidat, au și câștigat. Sau, pur și simplu, oamenii sunt obișnuiți să-i ierte."

Un studiu făcut de Transparency International arată că România continuă să fie una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, la nivel de percepție, cu 46 de puncte din 100 posibile. Sub 50 înseamnă pragul de corupție. Mai corupți decât noi ar fi bulgarii sau maghiarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE