Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova organizează, din toamnă, o nouă sesiune de admitere pentru nivelul de licență, de data aceasta pentru calificări precum moașe, nutriție și cosmetică.
Este a doua sesiune pentru tinerii craioveni, atrași de medicină. La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat 32 de specializări noi la universitățile de profil din țară.
Programul de licență pentru Moașe a fost inclus pentru prima dată la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în anul 2012, dar formarea în acest domeniu a fost suspendată în urmă cu cinci ani. Din această toamnă specializarea este inclusă din nou în oferta educațională.
Deși, este o profesie veche, programe pentru moașe mai există doar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București și la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
”În unitățile spitalicești din teritoriu aceasta are un rol foarte important pentru că ele nu pot asigura o continuitate în îngrijirea femeii sau a gravidei.
Gărzile spitalelor municipale din teritoriu de multe ori nu conțin medic ginecolog, de multe ori ambulanța ajunge la ele, și am văzut astfel de evenimente și în presă, într-o unitate care teoretic are în componență obstretică ginecologie, iar în ziua respectivă este de gardă o altă specialitate chirurgicală, o unitate în care există asistente medicale dar nu există moașe, atunci se pierde, se poate pierde timp important.”, a declarat Dominic Iliescu, medic primar obstretică-ginecologie.
Ce alte specializări noi se mai găsesc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a înființat și alte două specializări noi, Nutriție și Dietetică dar și Cosmetică și tehnologia produsului. Potrivit rectorului dr. Dan Gheonea, noile calificări au apărut ca urmare a necesităților și problemelor populației.
”Când vorbim de nutriție, nutriție și dietetică, numai dacă ne uităm la cadrul legislativ actual mai toate instituțiile de alimentație publică au nevoie de cunoștințe și chiar de prezența unui astfel de nutriționist. Dacă vorbim despre cosmetologie, sunt extrem de multe saloane de înfrumusețare, sunt și ar fi necesare evident ca în aceste saloane să lucreze oameni înalt califcați în această profesie.”, susține Dr. Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova.
Înscrierile pentru concursul de admitere la cea de a doua sesiune de admitere la licență în cadrul Universității de Medicină și Farmacie se vor derula online în perioada 18-21 septembrie, iar proba scrisă va fi pe 24 septembrie. Candidații vor susține examen cu întrebări tip grilă din Anatomia și fiziologia omului.