Furnizorii de servicii medicale s-au confruntat în ultimii ani cu numeroase dificultăți – atacuri cibernetice, o pandemie, instabilitate economică și schimbări extrem de rapide în piață. În acest context extrem de complicat, e nevoie mai mult ca oricând de inovații, care pot garanta oferirea unor servicii mai bune pentru pacienți.
Dell Technologies răspunde tuturor acestor provocări, prin intermediul unui portofoliu extins de soluții, produse și servicii dedicate sectorului medical. Prin investiții în soluții digitale scalabile, pregătite pentru viitor, organizațiile din domeniul sănătății pot transforma avalanșa de date virtuale în informații utile, disponibile în timp real, pot obține economii substanțiale de costuri și resurse și pot îmbunătăți experiența pacienților.
De unde ar trebui să înceapă procesul de transformare digitală în spitale? Ce ar trebui să conțină orice plan de digitalizare a proceselor medicale, astfel încât datele pacienților să rămână în siguranță? De ce e importantă standardizarea și automatizarea în domenii precum imagistică și patologie digitală? De ce progresele din medicina genomică depind într-o foarte mare măsură de tehnologiile IT?
Răspunsul la aceste întrebări, dar și multe alte informații interesante poate fi aflat urmărind cele 6 episoade ale serialulului „Soluții digitale pentru medicina viitorului”, prezentate de experții Dell Technologies. Află în episodul de azi ce este medicina genomică și de ce e important să știi cum îți poate salva viața.
Pentru mai multe detalii despre cum pot transforma, concret, soluțiile digitale sistemul de sănătate din România, contactează reprezentanții Dell Technologies, la sanatate@dell.com.
Ce este medicina genomică și de ce e important să știi cum îți poate salva viața
Medicina genomică este o disciplină medicală în curs de dezvoltare, ce se bazează pe studiul variațiilor ADN de la un om la altul, corelate cu simptomele și condițiile medicale ale fiecăruia la un moment dat. Totalitatea instrucțiunilor ADN dintr-o celulă constituie un genom. În cazul omului, este vorba despre cele 23 de perechi de cromozomi din nucleul celulei umane, care formează ADN-ul nucleic, și un cromozom mic prezent în mitocondrii. Împreună, acești cromozomi conțin peste 3 miliarde de perechi de baze, care contribuie la genomul uman.
De ce este importantă medicina genomică? Radu Climescu, Senior Systems Engineer, Dell Technologies, explică: „Medicina genomică permite aplicarea conceptului de medicină individualizată, în care tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient în parte. Informațiile genomice permit alegerea schemei de tratament care a mai dat rezultate în contexte similare din punct de vedere genetic. Sunt create medicamente sau variante de medicamente destinate unor grupuri țintă mai mici, dar cu rezultate mult mai bune și efecte adverse mult mai puține. Medicina genomică permite identificarea pacienților susceptibili să manifeste o anumită boală, chiar în lipsa oricărui simptom. Cu cât mai multe genomuri umane sunt adăugate în bazele de date medicale din întrega lume, cu atât mai multe studii medicale vor fi disponibile și noi tratamente descoperite.”
Contribuția tehnologiei IT nu se oprește, însă, la procesul de secvențiere. Acesta este urmat de sortarea, stocarea și compararea genomurilor, pentru a găsi puținele, dar atât de importantele variații care definesc individualitatea fiecărui om, inclusiv capacitatea lui de reacție la diferiți factori generatori de boli. Oricare doi oameni de pe planetă au circa 99,6% din genom identic, dar restul de doar 0,4% reprezintă peste 12 milioane de perechi de baze care diferă. Analiza variațiilor de genom necesită atât putere de calcul, cât și capacitate de stocare.
Radu Climescu precizează că peste 67% dintre spitalele lumii folosesc sistemele de stocare Dell și peste 10.000 de spitale folosesc soluțiile Dell dedicate sectorului medical, adăugând că „aceste tehnologii medicale inovatoare pot accelera transformarea digitală în sistemul de sănătate din România și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Sunt soluții ale viitorului, disponibile chiar de azi, cu ajutorul Dell și al partenerilor săi de tehnologie, de aceea vă invit să vă implicați alături de noi în schimbarea la față a sectorului medical din România.”