Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

C. Pîrvulescu: Ciolacu, Ciucă și Lasconi curtează electoratul de extremă-dreapta. Dacă ajung în turul doi, miza e să ia voturile de la AUR și SOS

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi vor să atragă electoratul de extremă-dreapta, iar în cazul în care vor ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, își pun speranța ”să ia voturile de la AUR și SOS”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Euronews România. Decanul Facultății Științe Politice din cadrul SNSPA consideră că principalii candidați la alegerile prezidențiale „își fac niște calcule greșite” deoarece cred că „această țară este formată doar din electori ultraconservatori, ceea ce este destul de neadevărat”.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a explicat că „este normal” ca PSD și PNL să se atace reciproc, chiar formează coaliția de guvernare.

„Sunt tentat să cred că este un conflict real pentru că PSD vrea să pună PNL după trei ani de guvernare împreună într-o poziție subordonată, iar PNL nu prea are marjă de manevră.

PNL nu poate ieși de la guvernare pentru că dacă iese de la guvernare, primarii nu se vor mobiliza la alegeri. Este, deci, într-o situație ingrată în care trebuie să accepte, să reacționeze și să aibă grijă să nu ducă conflictul până într-acolo încât - cum spunea Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD - podurile să fie arse între cele două maluri ale Guvernului României.

Asta și-au propus. La Congres a fost evident și l-am auzit pe domnul Grindeanu (Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor) cât se poate de explicit, și-au propus să atragă atenția PNL că nu mai face politica în România. Altfel spus, că epoca Iohannis s-a încheiat”, a explicat profesorul de Științe Politice.

În acest context, Cristian Pîrvulescu a amintit că „în epoca Iohannis, PSD s-a aflat la guvernare șapte ani și jumătate”.

„Iohannis nu avut în nicio clipă, nici măcar o secundă un Guvern cu majoritate parlamentară ca să-i poată pune programul în aplicare. Sigur, a ajutat la formarea unor Guverne care să-i sprijine politicile, dar nu a avut niciodată o majoritate prezidențială ca Ion Iliescu, nici măcar o majoritate parlamentară favorabilă”, a mai precizat politologul.

Pîrvulescu: Ciolacu curtează electoratul de extremă-dreaptă

„Acum, PSD își dorește din toată puterea să câștige prezidențialele. Am văzut la discursul domnului Ciolacu de sâmbătă cât se poate de clar. Curtează electoratul de extremă-dreaptă. Toată lumea curtează electoratul de extremă-dreapta.

Eu cred că își fac niște calcule greșite. Cred că această țară este formată doar din electori ultraconservatori, ceea ce este destul de neadevărat. De exemplu, în programul identității de gen și a identității sexuale, deja aproape 60% dintre români sunt mult mai relaxați decât părea premierul sâmbătă.

Miza domnului Ciolacu, a lui Ciucă, a Elenei Lasconi este că dacă ajung în turul doi să ia voturile de la AUR și SOS. În niciun caz să ia voturile de la USR pentru domnul Ciucă, de exemplu”, a mai precizat Pîrvulescu.

Politologul a punctat că liderii principalelor partide politice „au consilieri străini acum” care „se gândesc foarte simplu: de unde să iau cel mai simplu votul și unde sunt cele mai multe voturi”.

„Dacă plecăm de la premisa că extrema dreaptă câștigă între 20 și 25% din voturi la turul întâi și nu intră în turul al doilea, atunci sunt voturi suficiente ca să câștigi prezidențialele”, a menționat politologul.

Ce decizii ar putea lua PSD după alegerile prezidențiale

„Dacă Marcel Ciolacu va fi președinte, va fi pentru prima dată după 2001 când congresul va fi liniștit. Dacă nu va fi președinte, dar va fi prim-ministru, atunci nu vor fi mari tulburări și lucrurile se vor așeza mai degrabă în favoarea lui Ciolacu.

Premierul are acces la resurse, din punct de vedere al influenței politice efective e mai important decât președintele, așa că nu răstorni un președinte prim ministru de la conducerea partidului.

Dacă Mircea Geoană, Elena Lasconi sau George Simion sau Diana Șoșoacă devin președinte, atunci va fi dezastru în PSD.

Nimeni nu garantează că linia actuală de conducere va rămâne, pentru că Gabriela Firea va folosi momentul”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE