Sociologul Alfred Bulai a vorbit la Euronews România despre avantajul pe care comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale l-ar avea pentru PNL în mod special, despre declarațiile recente ale lui Mircea Geoană, care a spus că a fost rugat să candideze la prezidențiale ca independent, susținut de PSD, dar și despre un alt posibil scenariu, când PSD ar fi cu AUR la guvernare.
„PSD-ul lucrează în avans la o chestiune relativ simplă: la faptul că are și scenariul de a intra cu AUR la guvernare în toamnă”
Alfred Bulai, sociolog: „Lucrurile sunt destul de simple. Este clar că această comasare are un avantaj major doar pentru PNL. Scenariul în care PSD are de câștigat este relativ modest, probabil că există, dar e o cotă destul de mică, pentru că au structuri și, în general, nu au probleme la alegerile europarlamentare. Pentru PNL e o problemă majoră pentru că dacă nu se comasează și sunt doar alegeri europarlamantare, va fi prezență, evident, destul de mică și, mai ales, există riscul ca PNL să aibă un scor prost. Prost - pentru ei - nu înseamnă procentele, cât înseamnă dacă sunt sau nu deasupra AUR-ului, care, evident, teoretic, s-au gândit ei, că ar fi un partid care ar putea să piardă la europarlamentare pentru că nu au structuri”.
„Pe de altă parte, PSD-ul lucrează în avans la o chestiune relativ simplă: la faptul că are și scenariul de a intra cu AUR la guvernare în toamnă. De altfel, unul dintre scenarii este ca AUR să devină un partid mult mai frecventabil în momentul în care ar avea o cotă mare electorală și ne putem aștepta – sigur, trebuie să vedem ce se întâmplă la alegerile europarlamentare – ca să fie mult mai bine ancorat decât în prezent, mai ales că acum nu există, de fapt, pe plan internațional. Deci, din punctul ăsta de vedere, PSD ia în calcul și această formulă. De altfel, deși există oameni care acuză AUR destul de mult, totodată există oameni care dau așa, un gen de orizont, că s-ar putea să negociem și cu AUR. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt complicate”.
„PSD-ul nu îl are în cărți pe Geoană”
Alfred Bulai, sociolog: „Eu nu am văzut niciun fel de mesaj cum că PSD se gândește vreun moment la domnul Geoană, adică asta vine doar de la domnul Geoană și din credința sa. Nu, nu este, după mine, domnul Geoană în cărți. Dar nu se va lua o decizie în România decât după alegerile europarlamentare pentru că toată lumea așteaptă să vadă scorurile reale ale partidelor și, mai ales, numărul de votanți. Scorul contează mai puțin, contează cam câți alegători poți să aduci real la vot. Atunci se va discuta”.
Alfred Bulai, sociolog: „Există și varianta unui candidat independent, nu este imposibilă. Sunt două scenarii: dacă scenariul e cu ruperea alianței și, într-adevăr, cei mai mulți dintre peneliști se gândesc la formula asta (...), să fie în Opoziție, pentru că, în general, la guvernare nu le-a mers bine. Cu alte cuvinte, pentru ei e o bună șansă să crească. Sigur că în acel moment nu se mai pune problema unui candidat comun, independent, pentru că, evident, fiecare partid va încerca să lucreze cu propriul material, ca să zic așa. Dacă, însă, Coaliția vrea să ajungă la o asemenea formulă se poate pune problema unui candidat care să fie susținut și de PNL, și de PSD, care să gireze pentru patru ani de zile Coaliția și o anume stabilitate a Guvernului. Acest personaj ar trebui să fie cumva legat de cele două partide, dar din afara lor, altfel e greu de crezut că vor accepta... Nici peneliștii nu acceptă un pesedist, nici pesediștii, un penelist. Deci, nu domnul Geoană, el a fost pesedist, a fost candidat al PSD-ului, deci nu se pune problema să fie susținut de PNL”.
„Dar ar putea să fie existe și asemenea formule, s-au discutat deja de foarte mult timp, nu înseamnă că își doresc partidele foarte mult pentru că – repet – gândiți-vă că e o șansă în viață pentru domnul Ciolacu și pentru domnul Ciucă. Adică, nici unul, nici altul, nu vor mai fi după alegeri dacă se pierd alegerile (...). Din punctul ăsta de vedere, e șansa vieții lor, de ce nu ar încerca-o? Eu sunt printre primii din România care au zis de la bun început că Ciolacu va fi candidatul PSD-ului, deși el, săracul, spunea non-stop că nu își dorește, că nu vrea, că... E o glumă. (...) Dar nu e atât de curajos și nu merge la luptă dacă nu știe că are oarecare șanse acceptabile de a câștiga pentru că - atenție - ai nevoie de niște milioane de voturi și PSD-ul nu le are în acest moment. Mă refer la turul II, pentru că turul I este câștigător. Rămâne să vedem. Însă nimeni nu va lua o decizie în acest moment pentru că toată lumea așteaptă semnalul singurului sondaj realist și anume alegerile europarlamentare, care vor consfinți cam care e situația între partide, care sunt raporturile și, atunci, strategiile vor avea un sens”.