2024 vine cu sumpiri mai mari în România din cauza pachetului de măsuri fiscale, iar previziuile pentru primele luni ale anului sunt pesimiste. Inflația în ianuarie va urca peste estimările de 7,7% stabilite de BNR, în ciuda eforturilor de a ține scumpirile sub control, spun analiștii financiari. Țările europene se confruntă și ele cu probleme. Economia continentului s-a contractat cu 0.1% la final de 2023. Germania, considerată motorul economic al continentului, se confruntă cu valuri de scumpiri.
Inflația din luna decembrie a urcat la 7,5%, față de 6,9%, cât era în noiembrie, după mai multe luni de scădere. Analiștii economici spun că măsurile fiscale din pachetul austerității, cele care au intrat în vigoare în noiembrie, au generat scumpiri mai mari. prețurile vor continua să crească și mai mult în prima parte a anului mai ales că noi măsuri fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Noile taxe și impozite se vor reflecta direct în prețuri, spun experții.
Ținta de inflație prognozată de BNR, greu de atins
Companiile care sunt obligate să plătească impozite noi vor scumpi produsele și serviciile pe care le vând. Creșterile de preț vor face foarte greu de atins ținta de inflație prognozată de BNR, adică 7,7% pentru primul trimestru din 2024.
Adrian Codîrlașu, analist financiar: „Toate aceste lucruri vor duce la un impact în inflație în ianuarie aș spune undeva la 1,5%. Ulterior acestui șoc inflația va reintra pe trendul descendent pentru că, cum spuneam la începutul intervenției, politica fiscală rămâne principalul risc, pentru că mai pot veni taxe noi, în condițiile deficitului bugetar foarte ridicat”.
Situație complicată și în Europa
Lucrurile nu stau bine nici la nivel european. Sunt țări mari precum Germania sau Franța în care scumpirile se țin lanț, chiar și după ce în decembrie au mai înregistrat un val de creșteri de prețuri, și implicit, inflație ridicată.
Problemele economice nu ocolesc nici Marea Britanie care este a doua cea mai mare economie de pe continent. În ciuda măsurilor luate de Guvernul Rishi Sunak.
Analiștii economici spun că din cauza inflației în creștere, nici dobânzile creditelor nu vor scădea prea curând. Semnalul dat de banca centrală Europeană este destul de clar.
Adrian Codîrlașu, analist financiar: „Inflația a revenit, și a reieșit din ținta Băncii Centrale Europene care este între 1 și 3%, prin urmare vedem că inflația deși se reduce, încă este la un nivel care depășește ținta BCE, prin urmare BCE va mai aștepta până va opera prima reducere a ratei dobânzii”.
Veștile nu sunt bune nici pentru românii care au credite. Dobânzile nu vor scădea prea curând pentru că BNR nu-și permite să scadă dobânda-cheie până când inflația nu coboară suficient de mult. Este singura pârghie prin care Banca Centrală poate controla evoluția prețurilor, limitând accesul la bani, și, implicit, consumul.