Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București: pentru întâia oară, un bloc cu bulină roșie va fi reparat fără ca locatarii să fie relocați

De multe ori, lucrările de consolidare a imobilelor cu risc seismic au fost blocate din cauza locatarilor care nu voiau să se mute din apartamente. Primăria Capitalei a găsit acum o soluție prin care un astfel de bloc cu bulină roșie poate fi reparat fără ca oamenii să fie relocați. Prima lucrare de acest fel vizează un bloc cu peste 500 de apartamente, în care trăiesc 900 de locatari.

Consolidare fără relocare, în București. Un bloc cu risc seismic va fi consolidat printr-o metodă inovatoare

Unul dintre cele mai mari blocuri din zona Gării de Nord ar urma să intre într-un amplu proces de consolidare, anunță Nicușor Dan. Lucrările sunt unele complexe, cu atât mai mult cu cât de această dată s-a decis ca o bună parte dintre locatari să nu fie relocați.

Răzvan Munteanu, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: „Singurii locatari care vor fi relocați vor fi doar aceștia de pe scara A, ca urmare a acestei intervenții.”

Practic, vor fi relocate doar familiile din 60 de apartamente.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „Un bloc care se întinde pe aproape toată strada. Are nu mai puțin de 524 de apartamente și găzduiește 900 de oameni. Însă, este un bloc care are cel mai mare grad de risc seismic și este amplasat în una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală.”

În această fază a lucrărilor, inginerii scanează clădirea pentru a vedea gradul de degradare și a întocmi planul pentru lucrările propriu-zise.

Constantin, președintele asociației de proprietari: „Procesul este în delurare. Am înțeles că până se va finaliza proiectul, să-l refacă proiectanții, să vedem după ce se finalizează proiectul, etapele... Cred că e mai simplu și mai OK decât să spargem, să cămășuim stâlpi... E o idee inovatoare, acum să vedem cât de practică e.”

Locatară: „E un proiect care se va finaliza în 2030, acum e la nivel de proiect, s-au luat probe din cele șase scări. Și acum așteptăm.”

Reporter: A fost vreodată renovat, consolidat?

Gheorghe Grigore Gabriel, proprietarul unui magazin de artă de la parterul blocului: Nu, niciodată, iar infrastructura lui lasă de dorit. Apa pluvială se scurge toată până jos, la subsol. Țevile, cum erau înainte, din fontă, s-au corodat foarte mult, sunt sparte la diferite etaje. E o harababură.“

Pentru realizarea consolidării, finanțarea este de 130 de milioane de lei, bani obținuți printr-un program al Ministerului Dezvoltării. Deși nu se știe exact când vor începe lucrările, Nicușor Dan a anunțat că termenul de finalizare este de patru ani.

În acest moment, în București există 2795 de imobile care au nevoie de consolidare. Sunt încadrate în diferite grade de risc seismic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE