Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său austriac nemulțumirea profundă a Bucureștiului față de opoziția nejustificată a Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen. Cei doi oficiali au avut o discuție în marja Forumului Economic de la Davos. Într-un interviu pentru Euronews, șeful diplomației române a subliniat că a făcut apel la o abordare flexibilă și constructivă a Austriei, în condițiile în care România întrunește toate criteriile de aderare.
Bogdan Aurescu a reiterat că România este pregătită să adere la Spațiul Schengen, iar Austria a avut un „comportament nejustificat și neîntemeiat” față de țara noastră.
„Am discutat ca între profesioniști. Bineînțeles că nu am ascuns profunda noastră nemulțumire și dezacord față de comportamentul Austriei, un comportament nejustificat, neîntemeiat și fără niciun fel de explicație logică, pentru că România este pregătită să adere, disponibilitatea noastră este recunoscută de către toți ceilalți parteneri europeni, de către Comisie, de către misiunile de evaluare. I-am spus că, cu cât sunt mai îndepărtate granițele externe ale Uniunii Europene, cu atât sunt mai sigure granițele austriece. Cred că acesta este un fapt care este foarte bine înțeles de către toată lumea”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat Euronews la Forumul Economic de la Davos.
- Avertisment de la Davos: un eveniment cibernetic catastrofal se va produce în următorii doi ani
- Klaus Iohannis, criticat pentru că nu e prezent la Forumul de la Davos. Politolog: „Se și putea schia acolo”
- Maia Sandu, la Davos: „Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul UE”
Bogdan Aurescu: „Este foarte important ca Austria să dea dovadă de flexibilitate și de o atitudine constructivă”
„Am făcut apel la o abordare constructivă din partea Austriei pentru a începe un proces care să ne conducă la aderare, pentru că este foarte important ca Austria să dea dovadă de flexibilitate și de o atitudine constructivă.
În acest sens, l-am informat pe colegul meu despre disponibilitatea României de a se angaja în procesul de consultări împreună cu Comisia, împreună cu Austria precum și ceilalți parteneri, pentru a găsi soluții la problema migrației semnalată de Austria. Și asta chiar dacă noi nu recunoaștem niciun fel de legătură între aderarea noastră la Schengen și problemele legate de migrație. Totodată, am convenit că vom lucra împreună pentru a avea în cele din urmă un plan de lucru, o agendă în vederea aderării”, a precizat ministrul de Externe.
- Aderarea României la Schengen, împiedicată doar de Austria. Europarlamentarii români vor să schimbe poziția Vienei. „România nu este sursă de migrați pentru Austria”
- Cancelarul Austriei reafirmă veto-ul împotriva României la Schengen: „Nu va exista nicio extindere. Problema securității trebuie rezolvată”
- Klaus Iohannis, despre Schengen: „România a primit un nu nemeritat. Rămâne un obiectiv strategic național și un obiectiv personal”
La rândul său, Klaus Iohannis i-a transmis președintelui austriac Alexander Van der Bellen faptul că votul negativ exprimat de Viena în cadrul în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al Afacerilor Interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, notează sursa citată.