Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria blochează UE să acorde un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Ungaria a blocat acordarea unei finanțări în valoare de 500 de milioane de euro ca ajutor militar Ucrainei. Trei diplomați europeni din state membre diferite au confirmat că Budapesta se opune până în prezent oferirii acestor bani prin Instrumentul European pentru Pace (EPF), relatează Euronews.com.

Una dintre sursele diplomatice a catalogat această decizie drept „o încălcare a unui acord (gentlemen's agreement)” și „o tentativă de subminare a unității UE”.

Euronews a solicitat un punct de vedere autorităților din Ungaria pe această temă.

Discuțiile din cadrul unui grup de lucru sunt în desfășurare, a explicat unul dintre diplomați, care și-a exprimat speranța că liderii vor ajunge luni la un acord.

Decizia ține de domeniul afacerilor externe, motiv pentru care este nevoie un vot în unanimitate al celor 27 de state membre UE pentru ca fondurile să fie acordate autorităților ucrainene.

Până în prezent, UE a plătit Ucrainei 3,1 miliarde de euro pentru echipamente militare, în șase tranșe prin intermediul EPF- mai mult de jumătate din cele 5,5 miliarde de euro alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Instrumentul European pentru Pace (EPF) a fost înființat în 2021, pentru ca UE să poată furniza forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructura necesară pentru a preveni conflictele, a consolida pacea și securitatea internațională.

În decembrie 2022, miniștrii de Externe ai statelor UE au convenit suplimentarea fondurilor cu încă două miliarde de euro în 2023, în condițiile în care fondurile au fost epuizate de când Rusia și-a declanșat invazia în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Până în prezent, Ungaria a îndeplinit condițiile prevăzute în cadrul EPF. Instrumentul extrabugetar este finanțat prin contribuții ale statelor membre pe baza venitului național brut.

Cu toate acestea, autoritățile de la Budapesta au refuzat să furnizeze Ucrainei echipamente militare. Mai mult, nu au permis altor state UE sau NATO să traverseze teritoriul Ungariei pentru a livra echipamente militare în Ucraina.

Totodată, Ungaria a criticat faptul că UE a aplicat sancțiuni Rusiei, pe care toate cele 27 de țări trebuie, de asemenea, să le aprobe în unanimitate, și și-a exercitat dreptul de veto pentru a asigura excepții semnificative.

De exemplu, embargoul UE asupra petrolului rusesc vizează petrolul transportat pe mare și nu se aplică livrărilor prin oleoducte, de care Budapesta este dependentă.

În decembrie 2022, Ungaria a blocat temporara aprobarea unui ajutor în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, renunțând la veto numai după oficialii celorlalte state UE au convenit să să reducă cuantumul fondurilor UE înghețate în cadrul noului mecanism al statului de drept.

În plus, Guvernul de la Budapestea, condus de Viktor Orban, a încheiat un nou contract cu gigantul rus Gazprom, în pofida angajamentului UE de a-și diminua dependența de petrolul și gazele rusești, în așa fel încât Kremlinul să nu mai poată finanța războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE