Cancelarul german Olaf Scholz, singurul șef de stat din G7 prezent fizic la Davos, a declarat că Vladimir Putin vrea o ordine mondială în care cei puternici dictează ceea ce este corect, “în care libertatea, autodeterminarea și suveranitatea nu sunt pentru toată lumea”.
”Nu-i putem permite lui Putin să câștige acest război (...) Trebuie să îi spunem răspicat lui Putin că o pace dictată iese din discuție – Ucraina nu va accepta acest lucru și nici noi nu vom accepta", a spus cancelarul, potrivit DW.
Criticat inițial pentru ezitarea de a înarma Ucraina, în războiul declanșat de Rusia, Olaf Scholz a avut la Davos un discurs critic la adresa Rusiei, în care a punctat că Germania își schimbă acum arhitectura de apărare.
"Pentru prima dată, Germania furnizează arme pentru un război, inclusiv arme grele", a spus acesta, adăugând că Germania sporește cu 100 de miliarde de euro investiția în apărare.
Ce face Germania cu dependența de energia Rusiei
Totodată, cancelarul a punctat și necesitatea de a reduce dependența de importurile de combustibili fosili din Rusia, făcând deopotrivă referire la presiunea crescândă de a deveni neutră climatic până în 2045.
Prin discursul de la Davos, notează DW, liderul Germaniei a asigurat comunitatea internațională că Germania condamnă cu fermitate războiul Rusiei în Ucraina, oferind garanții omologilor și aliaților că face toate eforturile pentru a pune capăt dependenței de resursele provenite din Rusia.
“După o conferință care a fost cu adevărat deprimantă, pe fondul discuțiilor despre război, sărăcie și impactul pandemiei de coronavirus și al schimbărilor climatice (...), Scholz, prin discursul său, a subliniat că de-globalizarea și de-cuplarea reprezintă un pericol în contextul în care întreaga omenire trebuie să rămână unită”, titreză DW.
Războiul din Ucraina a dominat dezbaterile de la Davos
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a participat la dezbaterile de la Davos prin videoconferință. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de unitate a aliaților Occidentali în privința sprijinului acordat.
Ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a declarat elitelor de la Davos că Ucraina are neapărată nevoie de armament, pentru a învinge rușii în Donbas.
"Fiecare zi în care cineva de la Washington, Berlin, Paris și din alte capitale stă și se gândește dacă ar trebui sau nu să facă ceva ne costă vieți și teritorii", a întărit Kuleba.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus la Davos că are încredere că Turcia va trece peste disensiunile cu Finlanda și Suedia, iar cele două vor fi primite în NATO, punând capăt politicii de lungă de neutralitate
Ursula von der Leyen a calificat drept rușinoasă blocada rusă asupra porturilor ucrainene, care împiedică transportarea grânelor pe piața internațională și augumentează prețurile la nivel mondial.
Ediția din acest an a Forumului Economic de la Davos a reunit 50 de șefi de stat și de guvern, precum și 2.500 de reprezentanți din societatea civilă, business, mediul academic și mass-media.