Europarlamentarii Dan Nica și Siegfried Muresan au anunțat, vineri, la Euronews România, că vor face demersuri pentru a convinge Austria să susțină aderarea României la Spațiul Schengen. Deputații europeni au afirmat că au prezentat date care arată că România nu este o furnizoare de migranți prin care să convingă decidenții de la Viena că țara noastră îndeplinește criteriile pentru a accede la spațiul de liberă circulație.
Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a explicat în direct la Euronews România, că, prin dialog, europarlamentarii social-democrați au reușit să-i convingă pe oficialii din Suedia că România merită să facă parte din spațiul Schengen.
„Am discutat cu șefa delegației socialiștilor și democraților suedezi din Parlamentul European care este membră a prezidiului în Partidul Social Democrat din Suedia și alte personale la anumite nivele. Ceea ce este important și trebuie să știți că ei au fost deschiși, în schimb dezbaterea internă din Suedia a fost una foarte contondentă.
Asta a și făcut ca în Comisia de Politică Externă a Parlamentului Suediei să fie o dezbatere care nu a fost bazată pe niște argumente obiective. (...) Ministerul de Interne din Suedia a avut două rânduri de experți care au fost în România și acum o lună și ceva, și acum două săptămâni”, a precizat europarlamentarul PSD.
De asemenea, Dan Nica a amintit că europarlamentarii au expus datele furnizate de Frontex care arată că România „nu este pe vreo rută de migrație ilegală”.
Dan Nica: „Poziția Austriei nu e bazată pe argumente concrete, obiective”
România a reușit, prin demersurile sale, să obțină susținerea Olandei, până nu demult un opozant al aderării țării noastre la Schengen, și cea a Suediei.
Dan Nica a precizat că va efectua o vizită la Viena pentru a obține sprijinul oficialilor austrieci în vederea accederii la spațiul Schengen.
„Marți voi fi la Viena și stau până joi. Voi avea alte runde de discuții cu cei care reprezintă nu numai grupul din care fac parte, ci și cu ceilalți. Acolo la guvernare sunt cu cei care fac parte din grupul Partidului Popular European. Știu că și cei din PNL vor merge acolo și vor avea și ei discuții cu cei din partidul de guvernământ. Poziția Austriei nu e bazată pe argumente concrete, obiective.
Ei au 95.000 de migranți ilegali care s-au înregistrat prima oară în Austria, dar România nu are graniță cu Austria”, a explicat europarlamentarul social-democrat.
La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European, a vorbit la Euronews România despre progresele făcute de România, în vederea intrării în Schengen.
„Mă bucur că am reușit să ne implicăm cu toții pentru ca în momentul de față în Parlamentul Suediei să existe o largă majoritate în favoarea României. Rezultatul a fost că Partidul Social-Democrat alături de partidele de centru dreapta au votat în favoarea României.
În al doilea rând, Guvernul Olandei și-a făcut publică astăzi evaluarea pozitivă cu privire la România. Este un lucru extrem de important. Poziția Guvernului a fost trimisă în Parlament pentru dezbatere parlamentară, însă acesta este un Guvern ce are majoritate parlamentară. Ca atare, ne așteptăm ca mandatul pe care Parlamentul îl va da Guvernului să fie în acord cu evaluarea pozitivă făcută de Guvern”, a spus Siegfried Mureșan.
Siegfried Mureșan: „Ar fi incorect ca Austria să se opună aderării României la spațiul Schengen din cauza unei probleme interne ce ține de migranți”
„Am văzut în ultimele săptămâni în Austria, Partidul Verzilor, care este în coaliția de guvernare, spunând că este în favoarea aderării României la Spațiul Schengen, ceea este un lucru bun.
Am văzut că președinta Partidului Socialiștilor este împotrivă și am văzut declarații împotrivă de la principalul partid de guvernământ .
Nu am văzut nicio declarație împotrivă la nivelul cancelarului. Cancelarul a făcut până acum o declarație favorabilă Croației și a spus că vor trebui să evalueze foarte exact situația din România și Bulgaria. A fost singura luare de poziție a cancelarului”, a spus vicepreședintele grupului PPE.
De ce opune Austria intrării României în Schengen
„Austria a înregistrat în acest an un număr mare de imigranți, de persoane care au solicitat azil. Conform cifrelor publice ale autorităților, pe baza cifrelor Frontex, aproximativ 100.000 de persoane au solicitat azil în Austria anul acesta, iar peste 75.000 de persoane nu au dovada trecerii printr-un alt stat al zonei Schengen, deși Austria este înconjurată doar de state membre ale spațiului Schengen.
Ca atare, state care sunt deja în spațiul Schengen nu își respectă obligația de a înregistra la frontieră acești refugiați.
Austria solicită ca această situație să fie remediată și speră ca de la nivelul Comisiei Europene să se ofere până la Consiliul JAI de pe 8-9 decembrie un pachet de soluții care să îmbunătățească controlul la frontiera de până acum a Spațiului Schengen și să ajute la gestionarea fluxului migraționist care nu are nimic de-a face cu România”, a explicat Mureșan.
Europarlamentarul a dat de înțeles că România este dispusă să vină în sprijinul Austriei, cu condiția ca Viena să nu se opună intrării țării noastre în Schengen.
„Le spunem cifrele autorităților europene care arată că România nu este sursă de migrați pentru Austria. Refugiații care ajung în Austria nici măcar nu trec prin România, de aceea ar fi incorect ca Austria să se opună aderării României la spațiul Schengen din cauza unei probleme interne ce ține de migranți.
Suntem dispuși să-i ajutăm, dar nici ei să nu se opună aderării meritate a României la Schengen”, a concluzionat Mureșan.