Cele mai frumoase feline din sud-estul Europei pot fi admirate în acest weekend la București, la salonul internațional Black Sea Winner Show. Evenimentul va avea loc la Romexpo, acolo unde peste 250 de pisici din cele mai îndrăgite rase se vor întrece în frumusețe. Federația Internațională Felină este autoritatea care organizează acest eveniment. Iubitorii de pisici se vor putea întâlni cu cele mai frumoase exemplare din regiune.
Concursul Black Sea Winner 2024 are loc pe 28 și 29 septembrie, între orele 10:00 - 17:00, în Pavilionul Central Romexpo.
Publicul va putea admira și susține în cadrul concursului unele dintre cele mai premiate pisici din lume, din diverse rase: Abysiniană, Albastru de Rusia, Bengaleză, British Shorthair, British Longhair, Chartreaux, Cornish Rex, Devon Rex, Exotică, Maine Coon, Neva Masquerade, Norvegiană de Pădure, Orientală, Persană, Ragdoll, Siberiana, Singapura şi Sphinx.
Motanul Sweet Dream, în premieră în România, la Black Sea Winner 2024
Black Sea Winner 2024 va aduce în competiție pentru prima oară și un exemplar din rasa Somali, care a obţinut titlul de campion mondial. În concurs sunt înscrise şi opt pisici - campioane mondiale.
Tot în premieră, se va afla în România şi Sweet Dream, un motan din rasa Persană, care este cel mai titrat campion felin din lume.
Adrian Dragotă, președinte al Federației Feline Române: „În acest weekend România organizează o dispoziție foarte importantă. Este vorba de o cupă zonală, est-europeană. Am obținut această aprobare de a organiza acest concurs pentru că trebuie să fie anumite condiții pe care le-am îndeplinit. Valoarea acestui premiu a atras foarte mulți participanți din străinătate. Sunt concurenți din 14 țări.”
Care sunt criteriile concursului pentru pisici Black Sea Winner 2024
Adrian Dragotă, președinte al Federației Feline Române: „Fiecare pisică are un standard. Fiecare rasă are un standard împărțit în 100 de puncte care variază și descriu toate zonele anatomice: cum trebuie să fie urechile poziționate, ochii mari, mici, medii, mustăți cârlionțate în cazul pisicilor sfinx, de exemplu, corpul să fie scurt, lung. De aceea și când îl apreciem, ne uităm, dacă este un British de exemplu, ne uităm dacă e compact, ne uităm la blană, dacă are desimea suficientă, la alții dacă este mai lungă, mai mătăsoasă, lipită de corp sau fără blană deloc, ca în cadrul sfincșilor.
Toate aceste lucruri sunt descrise într-un standard și modul în care cele 100 de puncte sunt întrunite într-un număr cât mai mare îl face pe acel pisoi să-și ia certificatul sau nu. Iar în finală sunt trimiși cei mai frumoși pisici care au fost arbitrați în timpul zilei.
Pisicile se mai împart la rândul lor în mai multe tipuri, în funcție de vârstă și sex: femele, masculi, pui, juniori, adulți și casați. Castrații se împart și ei în adulți și femei. Iar la modul general, se împart în patru mari categorii (1, 2, 3, 4) în funcție de dimensiunile lor.”
România are și ea un motan campion mondial
Adrian Dragotă, președinte al Federației Feline Române: „România nu doar organizează, dar are mari șanse să câștige acest titlu. Avem un campion mondial la categoria a 2-a, care este categoria super-greilor, pentru că este vorba de Main-Coon, cea mai mare pisică din lume până în acest moment, iar un crescător din România a câștigat acest titlu anul trecut la Strasbourg.
La anul România va organiza Campionatul Mondial Felin, în care vor veni aproape 1500 de pisici din toată lumea. Atunci cu siguranță vom avea ce încuraja pentru că avem toată șansa, crescătorii români, chiar dacă au pornit într-un fel mai târziu decât cei din vest, pentru că Federația Felină nu exista înainte de Revoluție.”
Spațiu pentru adopții
În cadrul concursului, va exista și un spațiu în care publicul va putea adopta pisici.
Adrian Dragotă, președinte al Federației Feline Române: „Întotdeauna în cadrul expozițiilor noastre avem zone în care oferim spații asociațiilor care salvează și oferă spre adopție pisici. Chiar cu această ocazie, având în vedere că este la Romexpo Pavilionul Central, am acordat un spațiu și mai mare. Sunt trei asociații care au venit să aducă pisici pentru adopție. Cei care vor să-și ia un exemplar sunt bineveniți. Pisicile sunt controlate, vaccinate, deparazitate, deci este totul foarte sigur și este o bucurie pentru ei să plece cu o pisicuță acasă.”
Black Sea Winner 2024 - programul pe ore
Sâmbătă, 28 septembrie
- 8:00 - 10:00 - Controlul veterinar
- 10:00 - 11:00 - Ceremona de deschidere
- 11:00 - 13:00 - Jurizare
- 13:00 - 14:30 - Pauză
- 14:30 - 17:00 - Jurizare
Duminică, 29 septembrie
- 10:00 - 11:00 - Ceremona de deschidere
- 11:00 - 11:45 - Best in Show House Cats, Best in Show Category 1
- 11:45 - 12:00 - Pauză
- 12:00 - 13:00 - Best in Show Category 2
- 13:00 - 14:00 - Pauză
- 14:00 - 14:45 - Best in Show Category 3
- 14:45 - 15:00 - Pauză
- 15:00 - 16:00 - Best in Show Category 4
- 16:00 - 17:00 - Ceremonia de închidere