Este a treia zi de intervenții la Roșia Montană după ce o fisură a apărut în barajul lacului Tăul Mare. Pompierii continuă să scoată apa, cel puțin până când nivelul va scădea cu 5 metri față de ziua în care s-a dat alerta.
Montarea de pontoane
Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 135 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate marți dimineață de reprezentanții SGA.
Pe parcursul nopții trebuiau funcționeze patru motopompe, însă una dintre acestea a fost oprită pentru a nu se crea inundații în aval. În cursul zilei de luni trei militari ai Batalionului Geniu Alba Iulia au evaluat posibilitatea ca pe lac să fie montate mai multe pontoane, iar motopompele să fie puse pe aceste pontoane pentru a putea scoate apa cât mai eficient din lacul Tăul Mare. Această măsură este necesară deoarece motopompele nu vor mai putea face absorbție, ca urmare a scăderii nivelului apei.
Există în continuare discuții despre modul în care camioanele militarilor și echipamentele ar putea să ajungă până la baraj deoarece drumul este îngust.
În cursul zilei de marți vor fi efectuate noi măsurători
Reprezentanţii ISU au informat că, în cursul zilei de luni, angajaţi de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi de la SGA Alba „au monitorizat şi măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului, cât şi la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistenţa barajului şi s-a verificat cu un sonar adâncimea apei”.
În urma acestor măsurători se concluzionează faptul că „din cei 18 metri înălţime din zona turnului de manevră, circa șase metri sunt colmataţi”. În cursul zilei de marţi, „se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare şi reactualizarea curbelor volumetrice”, mai arată sursa menţionată.
De asemenea, personalul Hidroelectrica Sebeş a verificat, luni, integritatea galeriei de golire, iar angajaţi de la Structura Teritorială pentru Problemele Speciale Alba şi de la MApN au realizat o recunoaştere pentru a identifica soluţii în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei, precizează ISU Alba.