Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avarie la barajul Lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Peste 80 de persoane au fost evacuate din calea apelor

Peste 80 de persoane din Roșia Montană și-au părăsit locuințele și au plecat la rude, după ce a fost descoperită o fisură în barajul lacului Tăul Mare. Autoritățile din Alba au trimis aseară mai multe echipaje de pompieri și jandarmi pentru a-i convige pe oameni să evacueze zona, însă mulți au refuzat. În această dimineață şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a venit să vadă care este situația, iar un expert a evaluat starea tehnică a barajului. Între timp, locuitorii au primit un nou mesaj prin Ro-Alert prin care au fost avertizați că evacuarea preventivă este imperativ necesară.


UPDATE 14:57: Nivelul apei din acumularea Tăul Mare a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass
Pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, organizată duminică, după ce s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare amintit.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale A.N "Apele Române", intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervenţiilor. De asemenea, pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, debitele vor fi relativ staţionare”, a subliniat Tanczos Barna.

UPDATE 14:42: Imagini de la operațiunea de punere în funcțiune a celei de-a treia motopompe de mare capacitate

VEZI GALERIA
6 imagini

foto: ISU ALBA

UPDATE 14:00: A fost pusă în funcţiune a doua motopompă pentru rezolvarea situaţiei de la barajul Tăul Mare

„A fost poziţionată şi pusă în funcţiune a doua motopompă, deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situaţia se stabilizează, va fi operaţionalizată şi a treia motopompă. Această acţiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului”, a precizat IGSU.

UPDATE 10:58: Reprezentanții ISU Alba au precizat că în acest moment nu se poate estima cât de mare este riscul.

„Un expert care a întocmit inclusiv documentația ce a stat la baza autorizației de funcționare a acestui lac de acumulare se află la fața locului împreună cu alți specialiști aparținând SGA pentru a determina cu exactitate riscul sau absența acestui risc referitor la siguranța acestui baraj.

La acest moment nu se poate estima cu exactitate cât este de mare riscul, tocmai de aceea a fost luată decizia unei evacuări preventive a populației din avalul acestui baraj.

În urma unui lucrări de mentenanță, verificare și patrulă făcute de către reprezentanți ai Primăriei Roșia Montană a fost observată în cursul serii trecute o surpare provocată în gura de evacuare de fund a barajului, adică un canal de evacuare pe fundul acestui baraj, al cărui tavan s-a surpat, acumulând în interiorul acestuia rocamente și nisip, fapt care a făcut impracticabilă gura de golire acestui baraj”, a declarat mr. Radu Botezan, purtător de cuvânt al ISU Alba.

Primarul localității Roșia Montană a afirmat că ia măsuri pentru a veni în sprijinul populației.

„În momentul de față situația este stabilă. A ajuns un expert autorizat în soluția care se va da pentru iaz. Nu am mai avut parte de asemenea situații și n-am confruntat prima oară cu așa ceva. Au fost ploi în ultima perioadă și a apărut o breșă. Prin această breșă nu se scurge apa din lac. Facem tot ceea ce este posibil să nu avem probleme”, a menționat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Urmează să aducem motopompe de 10.000 de litri pe minut. Urmează să fie minim două-trei motopompe în zona de evacuare, la prea plin, nu aici, unde e mai ușor să tragă apa”, a spus Raed Afarat.

Localnicii au fost anunțați după emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive, transmite ISU Alba.

„În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localităţile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace şi în spaţii asigurate de autorităţile locale (oraşele Abrud şi Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, a precizat sursa citată.

În prezent, se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.

Conform ISU Alba, în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace: de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă - 71 de militari, două camioane cu două motopompe, două microbuze, opt autoturisme, două autospeciale de intervenţie (pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ); a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureş, ISU Cluj şi ISU Bihor; de la IIJ Alba sunt 60 de jandarmi cu 15 auto, iar de la IPJ - 16 poliţişti cu 7 auto.

Şeful DSU - întâlnire cu autorităţile implicate în rezolvarea situaţiei de la barajul Tăul Mare

Duminică dimineaţa, de la ora 6,00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE