Banii pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni care se stabilesc în România vor fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui serviciu de către adulți. Familiile vor beneficia de 2.000 de lei lunar în primele patru luni de ședere în România, bani care vor fi dați direct refugiaților, nu proprietarilor de locuințe care îi cazează.
În 2022, România a plătit din fonduri publice pentru acest program peste 150 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 35.000 de euro pentru așa numitul program „50/20”, care a început în martie anul trecut.
Astfel, proprietarii locuințelor în care refugiații ucraineni stau cu chirie primesc 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare.
Guvernul a discutat miercuri un proiect de ordonanță de urgență, cu scopul ca banii să ajungă direct ucrainenii refugiați în țara noastră.
Este vorba despre 2000 de lei/familie/lună pentru următoarele patru luni de când intră în vigoare ordonanța.
Ce condiții ar urma să îndeplinească refugiații pentru a dobândi un statut legal
Refugiații care vor alege să se stabilească de acum înainte în România pe parcursul anului 2023 vor primi cei 2000 de lei în primele 4 luni de ședere. Guvernul impune niște condiții pentru ca refugiații să primească aceste fonduri. Aceștia trebuie să facă demersurile minime pentru a se integra: fac dovada faptului că își caută un loc de muncă, își înscriu copiii într-o formă de educaţie și fac demersuri pentru a dobândi un statut legal.
Conform autorităților, în februarie 2023 în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni.
Datele Ministerului Muncii arată că doar puțin peste 6100 de ucraineni refugiați în România au un loc de muncă. Alți aproximativ 400 și-au deschis afaceri la noi în țară în ultimul an.
În România trăiesc aproape 50.000 de copii ucraineni, fugiți din calea războiului. Din aceștia, în jur de 8000 de copii sunt înscriși într-o formă de învățământ, iar mai mult de jumătate dintre ei au fost trimiși la școală de când Guvernul a anunțat că va condiționa banii pentru șederea în România de acest lucru.
De asemenea, pentru a primi cei 2000 de lei refugiații trebuie să dobândească un statut legal. Prin această ordonanță se înființează și un Registru unic digital de înscriere a refugiaților din Ucraina.
Programul ”50/20” a pus mare presiune pe proprietățile ieftine pentru că proprietarii luau mai mulți bani prin acest program, decât dacă îl închiriază pe termen lung la preț de piață.
Mai mult decât atât, programul este în centrul a mai multe dosare penale. Au fost percheziții la peste 200 de persoane inclusiv angajați ai primăriilor din 7 județe din România pentru că ar fi acordat bani pentru refugiați fără ca aceștia să fie cazați cu adevărat la noi în țară. Frauda s-ar ridica la 2 milioane de euro.