Silviu Stahie, specialist în securitate informatică, a vorbit, vineri, în direct la Euronews România, despre riscul producerii de atacuri cibernetice, mai ales asupra unor obiective de infrastructură critică, precum sisteme de electricitate, apă sau gaze, în contextul în care, de la Forumul Economic de la Davos a fost un lansat un avertisment potrivit căruia omenirea s-ar putea confrunta cu un atac cibernetic global cu consecințe „catastrofale”.
Întrebat de modalitatea prin care pot fi preîntâmpinate astfel de atacuri, Silviu Stahie a evidențiat că atacatorii vizează în principal sisteme ce aparțin infrastructurii critice.
„Când ne gândim la amenințări la nivel de instituții, nu trebuie să uităm că în situațiile cele mai grele atacatorii ar putea viza, de exemplu, sisteme de electricitate, de alimentare cu apă sau gaze. Atunci, reziliența la nivelul acestor sistem e de multe ori pusă pe primul loc”, a explicat expertul, în direct la Euronews România.
Specialist în securitate cibernetică: „E incomparabil mai ieftin să previi decât să repari”
Silviu Stahie a afirmat că în securitatea cibernetică există un principiu care se numește MDR - (managed detection and response), „ceea ce înseamnă că nu ne gândim doar la prevenire, ne gândim și cum răspundem la un atac și încercăm să detectăm cum s-a petrecut acel atac”.
„Nu trebuie plecat niciodată de la premisa că o instituție sau o companie este 100% sigură. Nu există asemenea lucru în securitate. Pornind de la această concluzie, se iau măsurile necesare pentru a preîntâmpina atacurile, dar și pentru a răspunde în mod eficient atunci când ele se întâmplă.
Oricât de eficientă ar fi o soluție de protecție, întotdeauna la mijloc rămâne factorul uman care poate fi un angajat care deschide un e-mail într-o companie, care intră de pe calculatorul de serviciu pe un site pe care n-ar trebui și care poate compromite securitatea doar printr-un lucru nesăbuit”, a mai precizat el.
De asemenea, Stahie a amintit că de-a lungul timpului au existat numeroase companii care au falimentat în urma atacurilor cibernetice, motiv pentru care prevenția este soluția mult mai ieftină.
„Este mult mai ieftin, incomparabil mai ieftin să previi decât să repari. Este nesfârșită lista de companii care au ajuns la faliment în urma atacurilor cibernetice, care nu și-au mai putut recupera statusul de dinainte de atac”, a concluzionat el.
Un eveniment cibernetic catastrofal se va produce în următorii doi ani, cred 93% din liderii din domeniul cibernetic și 86% dintre liderii de afaceri, potrivit raportului Global Cybersecurity Outlook 2023, prezentat la Davos.
„Se pregătește o furtună cibernetică”, a declarat Sadie Creese, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Oxford, în timpul unui interviu acordat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial 2023 de la Davos, Elveția.
„Această furtună se pregătește și este foarte greu de anticipat cât de gravă va fi aceasta”, a adăugat el.