Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria ar putea fi trimisă în fața Curții de Justiție a UE dacă blochează aderarea României la Schengen. Europarlamentar: „Se întrunesc toate elementele”

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că opoziția Austriei față de intrarea României în spațiul Schengen este „discriminatorie”. În cazul în care la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 8 decembrie, oficialii de la Viena se vor opune intrării țării noastre în zona de liberă circulație, se întrunesc elementele pentru ca Austria să fie trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Ce putem face dacă Austria ne blochează accesul în Schengen? De ani buni de zile, singura ţară care se opunea accesului nostru în spaţiul Schengen a fost Olanda. Iată că un efort comun de acţiune românească şi europeană a convins decidenţii politici din Ţările de Jos să îşi schimbe poziţia şi, în această săptămână, Haga ne-a dat o veste bună.

Olanda susţine aderarea noastră. Am avut ceva emoţii legate de poziţia Suediei, dar şi de la Stockholm avem verde. Singura ţară care se opune este Austria, aici Guvernul, prin cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de Interne, Gerhard Karner, tot susţin, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptaţi în Schengen. Poziţia Austriei este discriminatorie şi sperăm că Viena îşi va revizui, în data de 8 decembrie, decizia şi nu ne va bloca", a scris europarlamentarul Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Tomac a amintit că Austria consideră Croația, o țară intrată recent în UE, mai bine pregătită tehnic decât România pentru a fi inclusă în Schengen. În opinia europarlamentarului, decizia politică a Vienei are la bază alt raţionament decât cel ce ţine de criterii obiective privind gestionarea frontierei.

„Ce ne rămâne de făcut în cazul în care Guvernul austriac rămâne singurul din Uniunea Europeană care ne blochează în Schengen? În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spaţiul Schengen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în faţa Curţii de Justiţie a UE - pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane.

Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spaţiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat. Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european şi Regulamentul Schengen în faţa unor excese politice, fie ele şi din partea Austriei", a mai spus Tomac.

Austria a fost trimisă în fața CJUE pentru că a tăiat alocațiile copiilor proveniţi din România

De asemenea, europarlamentarul a mai precizat că la Viena a mai fost adoptată în urmă cu patru ani o decizie prin care cetăţenii români au fost discriminaţi prin refuzul autorităţilor de a acorda copiilor români alocaţii indexate conform prevederilor legislaţiei europene. Era vorba despre părinții care își desfășurau activitatea pe teritoriul Austriei.

„Astfel, copiii români primeau valoarea alocaţiei din ţara de naştere, şi nu cea prevăzută în Austria. Aceasta măsură discriminatorie am adus-o la cunoştinţa Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în faţa Curţii de Justiţie a UE în mai 2020.

Pe 16 iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocaţiile copiilor proveniţi din România şi alte state est-europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulaţie a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectaţi de măsura privind tăierea indemnizaţie de copil", explică Tomac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE