Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Audierea viitorilor comisari europeni a început la Bruxelles: Interviurile durează opt zile. Ce se întâmplă dacă un comisar este respins

Uniunea Europeană a ridicat cortina în audierile comisarilor desemnați de țările membre, o acțiune care se desfășoară timp de câteva zile în Parlamentul European.

În următoarele opt zile, cei 26 de candidaţi, câte unul din fiecare ţară membră, cu excepţia Germaniei, se vor confrunta cu deputaţii europeni.

Comisarii răspund la întrebări scrise și orale

În timpul acestui tip de interviu de angajare, comisarii răspund la întrebări scrise și orale din partea deputaților europeni pentru a-i convinge de expertiza lor, angajamentul lor european și integritatea lor.

Javier Carbonell, analist politic, European Policy Centre: În următoarele săptămâni, fiecare comisar desemnat va trece printr-o audiere de trei ore în care comisarul propus va avea 15 minute pentru a-și expune programul pentru comisie. Apoi vor fi întrebări de la diferite comisii și vor putea răspunde la întrebări și va exista o dezbatere pe aceste probleme. Apoi va avea loc o evaluare de către președinții comisiilor și președinții diferitelor grupuri, iar aceștia vor decide dacă acceptă sau resping comisarul.

Ce se întâmplă dacă un candidat este respins

În cazul în care un comisar desemnat este respins, portofoliul său poate fi adaptat sau trebuie propus un alt nume din aceeași țară, astfel încât procedura să poată fi reluată. În 2019, conservatorul maghiar Laszlo Trocsanyi și socialista româncă Rovana Plumb au fost respinși.

Deputații europeni au respins, de asemenea, candidatura francezei Sylvie Goulard, din cauza îndoielilor cu privire la integritatea și independența acesteia. De data aceasta, cei doi candidați ai patrioților și conservatorilor și reformiștilor europeni sunt cei mai susceptibili de a fi respinși.

Sophia Russack, cercetătoare la CEPS: Există candidatul italian Raffaele Fitto care a fost criticat, nu cred atât de mult, ca să fiu sinceră, pentru personalitatea sa, ci pentru partidul său, pentru că provine din partidul de extremă dreaptă al lui Meloni din Italia. Un alt candidat despre care s-a discutat mult, după cum știți, și care se poate confrunta cu probleme și din motive politice, este comisarul maghiar, care este de fapt deja comisar și vrea să rămână pentru un al doilea mandat, Oliver Varhelyi.

Audierea comisarilor desemnați este un proces politic în care grupurile politice își întorc favorurile. Este un împrumut de încredere, potrivit analiștilor politici.

Analiștii se așteaptă ca problemele spinoase să vină din partea Verzilor

Sophia Russack, cercetătoare la CEPS: S-ar putea ca toată lumea să fie puțin mai blândă unul cu celălalt pentru că vor să prevină represaliile. Așa că evită cu atenție întrebările prea dure pentru a nu-și pune în pericol propriii candidați fiind prea duri cu candidații celorlalte partide.

Analiștii se așteaptă ca problemele spinoase să vină din partea Verzilor și a stângii, care nu au candidați și, prin urmare, nu au nimic de pierdut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE