Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse pe tema portofoliului României. Performanța Roxanei Mînzatu este contestată de opoziție

Performanța Roxanei Mînzatu este contestată însă de opoziție și chiar de unii colegi de guvernare de la PNL. Aceștia spun că portofoliul repartizat țării noastre este unul neînsemnat, nicidecum cel cu care se lăuda Guvernul în urmă cu o săptămână. 

Roxana Mînzatu a fost propusă vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Este pentru prima dată în cei 17 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, în 2007, când România are un reprezentant nominalizat la această funcție. Portofoliul alocat Roxanei Mînzatu este cel pentru Competențe și Educație, Locuri de Muncă și Drepturi Sociale. Din noua poziție, Roxana Mînzatu va trebui să administreze programe și bugete al Uniunii Europene de sute de miliarde de euro.  

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că domeniile coordonate de Roxana Mînzatu sunt esențiale pentru consolidarea societății. 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Sunt foarte bucuroasă să-i încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră.” 

Reacția premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu susține că România a obținut unul dintre cele mai importante portofolii. 

„Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii. Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de facebook.  

Și eurodeputatul român Iuliu Winkler a vorbit despre importanța portofoliului obținut de România, dar și despre provocarea pe care o reprezintă pentru Roxana Mînzatu, care va avea de administrat sectoare complicate.

Iuliu Winkler, eurodeputat: „Eu cred că este un portofoliu important și importanța aceasta o judecăm prin două prisme, prin două aspecte. În primul rând, poziția politică în Comisia Europeană. Iată că România are un vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Al 2-lea aspect este acela al greutății financiare a portofoliului și din acest punct de vedere portofoliu pentru job-uri, pentru educație și pentru competențe este un portofoliu care vine și cu bani.” 

Accesul României la o poziție de top în executivul European a provocat nu doar mesaje pozitive, ci și dezbateri contradictorii în mediul politic local. 

Eurodeputații PNL și USR îl contrazic pe Marcel Ciolacu

Mai mulți eurodeputați PNL și USR îl contrazic pe șeful Guvernului când vine vorba de importanța funcției obținute de România în Comisia Europeană. Potrivit acestora, țara noastră a obținut un portofoliu gol de conținut.

„Marcel Ciolacu a obținut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, așa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuții clare și prin care nu va coordona direcțiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România. Portofoliul obținut de Marcel Ciolacu nu este o victorie, ci este un eșec", susține deputatul european Siegfried Mureșan. 

Pentru a prelua noul portofoliu, Roxana Mînzatu urmează să fie audiată și să primească aprobarea Parlamentului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE