Au fost făcute publice planșe de la admiterea la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, din București. Contestatarii acuză instituția că ar fi fraudat examenul de admitere și au depus plângeri la mai multe instituții.
Au fost făcute publice planșe de la admiterea la Universitatea de Arhitectură
"Este dreptul legal al acestora", a reacționat conducerea universității, care a anunțat că va "îndrepta neregularitățile", dacă se va dovedi că a greșit. De mai bine de trei decenii, regulamentul intern al Facultății de Arhitectură din București nu permite contestarea notelor.
Așa arată planșele a doi candidați de la arhitectură, potrivit grupului contestatarilor. Cea din stânga, notată cu 5,20, iar cea din dreapta, cu 5.89. Contestatarii consideră aceste planșe drept o dovadă clară a faptului că notele nu au fost date pe merit.
De asemenea, tinerii semnalează că unii candidați care au fost respinși la admiterea din București, au fost mai apoi admiși cu note foarte mari în alte centre universitare. Potrivit lor, un candidat respins cu 4,92 la Mincu a fost admis apoi la Iași cu 9,85. Grupul contestatarilor și-a prezentat probele în cadrul unei conferințe de presă.
Cezar Almaghe, candidat: "Au apărut foarte multe note identice. Avem 10 grupuri de note consecutive identice. Și nu vorbim doar de nota de admitere, cât și de media de la BAC și de media finală."
Grupul contestatarilor examenului de admitere a făcut deja demersuri la mai multe instituții, printre care Ministerul Educației, Avocatul Poporului, Guvernul României și Direcția Națională Anticorupție. Euronews România i-a cerut rectorului Universității de Arhitectură Ion Mincu un punct de vedere în privința acestor acuzații.
"Este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente. În același timp, universitatea are obligația de a proceda în conformitate cu legea și a îndrepta neregularitățile. […] Corpul de control al Ministrului Educației a fost în universitate, analizând situația în detaliu. După primirea raportului Corpului de control, universitatea va face publice concluziile acestuia. De asemenea, așa cum am anunțat, Consiliul de administrație a numit o comisie internă care să analizeze circumstanțele producerii erorii și să propună măsuri în consecință", se arată în comunicatul transmis de conducerea universității.
O petiție creată săptămâna trecută de grupul contestatarilor a strâns deja peste o mie de semnături. Prin aceasta, semnatarii îi cer universității publicarea baremului, anularea metodologiei curente și recorectarectarea lucrărilor contestate, dar și demiterea actualei conduceri.
De peste 30 de ani, regulamentul intern al Universității Ion Mincu nu permite recorectarea lucrărilor în urma contestațiilor, în cazul examenului de admitere. Altfel spus, se pot depune contestații doar în cazuri de erori procedurale.