Asigurătorii au plătit despăgubiri de 34 de milioane de lei doar în ultimii trei ani persoanelor care au avut de suferit, în urma furtunilor. Acești bani reprezintă mai mult de jumătate dintre toate compensațiile acordate ca urmare a ravagiilor făcute de vremea rea. Societățile de asigurare se așteaptă ca în urma evenimentelor extreme din această săptămână să rezulte un număr semnificativ de dosare de daună.
34.000.000 lei în ultimii 3 ani
Suma reprezintă 52% din totalul despăgubirilor pentru pagubele produse de furtuni între 2014 și 2021, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice ocupă un loc important în clasamentul ameninţărilor de care românii se tem cel mai mult. Astfel, conform unui studiu realizat anul trecut de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare, cele mai multe despăgubiri sunt în cazul furtunilor violente și, apoi, pentru situațiile provocate de valurile de căldură. Chiar și în aceste condiții, numărul românilor care aleg să încheie polițe de asigurare rămâne relativ scăzut.
Proprietarii de mașini sunt protejați în cazul pagubelor produse de furtuni doar dacă au poliție CASCO. Doar o treime din mașinile din România sunt protejate de o astfel de poliță.
Polițele de asigurare pentru locuințe
„Nu depășesc 20% din totalul locuințelor din România. Lumea nu a conștientizat pe deplin nevoia unei asigurări în această zonă a fenomenelor naturale extreme”, spune Bogdan Andriescu, din partea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.
În România pentru a fi despăgubiți și în cazul furtunilor trebuie să încheiem o poliţă de asigurare facultativă. Acest tip de poliță se poate încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD, care acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, până la limita de 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.
„Polițele de asigurare facultative pentru locuințe se încheie pe o perioadă de 12 luni. Pot fi achitate integral, semestrial, trimestrial, ori, în unele cazuri, chiar și cu 12 rate. Iar prețul, pentru un apartament sau pentru o casă care sunt asigurate la o sumă de 60.000 de euro, o sumă medie, apropo de valoarea de piață, prețul anual, costul primei este între 60 și 100 de euro”, spune Alex Grecu, broker de asigurări.