Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ascensiunea "tehnologiei durerii": Inteligența artificială este folosită pentru a-i readuce din morți pe cei dragi

În 2016, James Vlahos a descoperit că tatăl său era pe moarte din cauza unui cancer pulmonar în fază terminală.

Conștient în mod dureros că timpul petrecut împreună se scurgea, Vlahos s-a grăbit să adune amintiri cât mai putea, înregistrând povestea vieții tatălui său; totul, de la amintiri din copilărie până la expresiile, cântecele și glumele sale preferate, potrivit Euronews Next.

După ce au fost transcrise, aceste înregistrări au umplut 200 de pagini cu un singur spațiu.

"Era o resursă grozavă, dar inertă, iar eu tânjeam după ceva interactiv. Așa că mi-am petrecut aproape un an programând o replică chatbot a tatălui meu: "Dadbot"", a declarat Vlahos.

Dadbotul care reînvie poveștile celor trecuți în neființă

Acest "Dadbot" a fost capabil să reînvie poveștile tatălui său prin mesaje text, audio, imagini și video, creând o experiență interactivă care a emulat nuanțele unice ale unui individ; ale tatălui lui Vlahos. Deși această versiune artificială nu ar putea niciodată să îl înlocuiască pe tatăl real al lui Vlahos, i-a oferit acestuia un oarecare confort - și o modalitate de a-și aminti de el mai visceral, sub forma unei vieți de apoi a AI.

De asemenea, l-a inspirat pe Vlahos să lanseze HereAfter AI, o companie cu sediul în SUA care permite oamenilor să își încarce amintirile, care sunt apoi transformate într-un "avatar al poveștii de viață" cu care pot comunica prietenii și familia.

Spre deosebire de un album de fotografii prăfuit sau de un profil de Facebook adormit, aceasta este o metodă de arhivare a unei părți din noi înșine sau din cei dragi, care poate fi readusă la viață.

Nemurirea digitală

Pierderea este una dintre cele mai dificile experiențe prin care trece un om, iar confruntarea cu ea a devenit și mai complexă în era digitală a conservării; fragmente de oameni cristalizate pentru totdeauna în conversații pe Whatsapp, imagini de pe Instagram, ultimele Tweet-uri și în funcția de amintiri de pe Facebook.

Pentru unii, posibilitatea de a revedea arhivele online ale celor pe care i-au pierdut este reconfortantă.

În 2021, o scriitoare trimisă de o femeie pe nume Sherri Turner a devenit virală după ce a postat pe Twitter despre vizualizarea casei mamei sale pe Google Maps Street View, întorcându-se în timp până în 2009: "Este o lumină aprinsă în dormitorul ei. Este încă locuința ei, este încă în viață".

Alții au testat tehnologii mai avansate în încercarea de a reînvia persoanele decedate, cum ar fi scriitorul independent Joshua Barbeau, care - așa cum a fost descris într-un articol din 2021 din San Francisco Chronicle - a antrenat un chatbot cu inteligență artificială pe un site web numit Project December pentru a se da drept logodnica sa moartă, Jessica.

Dar nu se pot face prea multe cu rămășițele digitale ale unei persoane, profilurile lor statice fiind un portal către nostalgie, dar în cele din urmă goale și plate; o casă abandonată înghețată în timp.

"Împărtășim multe despre noi înșine pe rețelele de socializare, dar deseori este vorba de aceste fragmente foarte specifice, nu este același proces pe care l-ai avea dacă ai sta de vorbă cu biograful tău personal, dacă te-ai întoarce cu adevărat în viața ta și ai împărtăși ceea ce te-a făcut persoana care ești", a declarat Vlahos pentru Euronews Next.

Modelul HereAfter AI se bazează exclusiv pe consimțământul utilizatorilor, care trebuie să opteze pentru a fi intervievați și pot alege cu cine să împărtășească "avatarul poveștii lor de viață".

"Pentru aplicația noastră particulară, ne dorim cu adevărat să fie precisă și veridică. Nu putem face ca AI să inventeze lucruri care nu sunt adevărate pentru persoana originală, deoarece aceasta ar putea fi o experiență oribilă și înșelătoare pentru rude mai târziu", a declarat Vlahos.

Este acesta un mecanism de adaptare sănătos pentru noi?

În timp ce aceste avataruri de inteligență artificială pot fi cu siguranță benefice pentru procesul de doliu, oferind un balsam reconfortant în timpul unei perioade turbulente, există, de asemenea, riscul ca acestea să ne țină agățați de trecut, incapabili să mergem mai departe și să ne dezvoltăm.

"Există dovezi din mai multe studii conform cărora căutarea de apropiere [comportamente care vizează restabilirea unei apropieri de persoana care a murit] este de fapt legată de rezultate mai slabe în ceea ce privește sănătatea mintală", a declarat pentru Euronews Next Dr. Kirsten Smith, cercetător clinic la Universitatea din Oxford.

"Comportamentele de căutare a apropierii pot bloca o persoană să-și forjeze o nouă identitate fără persoana decedată sau o pot împiedica să stabilească noi relații semnificative. Ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a evita realitatea că persoana a murit - un factor cheie în adaptarea la pierdere", a spus ea.

La fel ca în orice altceva în viață, moderația este esențială, iar păstrarea de amintiri, fie că este vorba de obiecte fizice sau de avataruri digitale, nu este un lucru dăunător în sine, ci frecvența și intensitatea relației noastre cu acestea ar putea cauza probleme.

"Cu toții ne dorim să ne simțim aproape de persoana iubită după ce aceasta moare, iar dacă această tehnologie poate [arăta] dovezi că nu face rău în cadrul unor studii empirice controlate corespunzător, atunci s-ar putea dovedi o modalitate interesantă de a ne aminti și de a ne aminti de persoanele pe care le iubim".

Vlahos se întreabă, de asemenea, dacă temerile legate de acest tip de tehnologie care îi împiedică pe oameni să meargă mai departe sunt pe deplin justificate.

"Nu cred că a merge mai departe ar trebui să însemne că trebuie să uiți pe cineva sau să lași amintirile despre acea persoană să devină foarte șterse și plictisitoare. Așadar, dacă există un mijloc de a avea amintiri mult mai bogate, mai prezente și mai fidele despre cineva, cred că este un lucru bun", a spus el.

Oriunde ne va duce această tehnologie, morți sau vii, este poate cel mai important un memento pentru a profita la maximum de prezentul fragil și trecător cu cei dragi - înainte de a ne transforma în praf și pixeli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE