Rusia avertizează SUA că va urma „un răspuns” în cazul în care acestea vor livra Ucrainei sisteme moderne de apărare aeriană Patriot.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a acuzat SUA că a devenit efectiv „parte” a războiului din Ucraina. Oficialii de la Moscova susțin că livrarea acestor sisteme ar fi o „mișcare provocatoare”. Rusia amenință, de asemenea, că armamentul, dar și militarii SUA care vor ajunge în Ucraina, vor fi ținte pentru armata rusă.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Va fi un nou pas provocator al Statelor Unite. Îi sfătuim cu insistență pe cei care iau decizii la Washington să asculte în cele din urmă, poate nu de noi, ci pe ei înșiși și să facă concluziile corecte din avertismentele noastre repetate. Orice sistem de armament furnizat Ucrainei, inclusiv Patriot, împreună cu personalul care-l va deservi, sunt și vor rămâne ținte legitime și prioritare pentru forțele armate ruse.”
SUA vor trimite sisteme de apărare antirachetă Patriot în Ucraina
Statele Unite sunt gata să trimită sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina. Informația a fost confirmată pe surse. Kievul a cerut constant mai mult suport militar pentru a face față atacurilor Rusiei.
În ultima perioadă, sunt emise zilnic alerte de raid aerian, în toată Ucraina. Pentru a putea doborî dronele rusești, Kievul cere Occidentului mai mult armament.
Ce este sistemul de rachete Patriot și cum poate ajuta Ucraina
Sistemele de rachete Patriot au fost mult timp un obiect de interes pentru SUA și aliații din zonele disputate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor.
Sistemul Patriot „este unul dintre cele mai utilizate, fiabile și dovedite sisteme de apărare antirachetă aeriană de pe piață”, iar capacitatea de apărare ar putea ajuta Ucraina să se apere împotriva rachetelor balistice furnizate de Iran, a declarat Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, potrivit AP.
Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980. Poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă.
Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.
Armata a declarat că are în prezent 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice a constatat că aceste batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1.200 de interceptoare de rachete.
Bateriile americane sunt desfășurate în mod regulat în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt, de asemenea, operate sau în curs de achiziționare de către Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.
Nu este rentabilă folosirea sistemului Patriot împotriva dronelor
De-a lungul anilor, sistemul Patriot și rachetele au fost modificate continuu. Actuala rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ patru milioane de dolari pe rundă, iar lansatoarele costă aproximativ zece milioane de dolari fiecare, a raportat CSIS în raportul său din iulie privind apărarea antirachetă.
La acest preț, nu este rentabil sau optim să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mult mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.
„Să tragi o rachetă de un milion de dolari asupra unei drone de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, a declarat Mark Cancian, colonel în rezervă din Corpul pușcașilor marini în retragere și consilier senior la CSIS.
De câți soldați e nevoie pentru a opera sistemul Patriot
O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține, iar luni de zile SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex, deoarece trimiterea de forțe în Ucraina pentru a-l opera este un lucru imposibil pentru administrația Biden.
Dar existau și temeri că desfășurarea sistemului ar putea provoca Rusia sau ar risca ca o rachetă lansată să ajungă să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului.
Potrivit oficialilor, pledoariile urgente ale liderilor ucraineni și distrugerea devastatoare a infrastructurii civile a țării, inclusiv pierderea energiei electrice și a căldurii pe măsură ce iarna începe, au convins SUA să treacă peste reținerile de a livra sisteme Patriot către Ucraina.
Un obstacol va fi instruirea trupelor
Trupele americane vor trebui să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului. Soldații din armată repartizați în batalioanele Patriot primesc o pregătire extensivă pentru a putea localiza eficient o țintă, a o fixa cu ajutorul radarului și a trage.
SUA au instruit trupele ucrainene cu privire la alte sisteme de arme complexe, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS. În multe cazuri, au reușit să scurteze instruirea, ducând trupele ucrainene pe frontul de luptă în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii cu privire la cât timp va dura antrenamentul pentru Patriot și unde anume se va face acesta.
Ucraina se confruntă cu o serie de amenințări rusești, iar Patriot este bun împotriva unora și nu prea util împotriva altora.
Un fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.
Sistemele Patriot sunt adesea desfășurate sub forma unui batalion, care include patru baterii. Acesta nu va fi cazul Ucrainei, care, potrivit oficialilor, va primi o singură baterie.