De o misiune delicată au avut parte piloții SMURD în cazul transportului unui bebeluș de la Cluj spre București. Dincolo de supravegherea datelor medicale pe timpul zborului, unul dintre piloți a avut și misiunea de a-l hrăni pe micuț cu biberonul.
Specialiștii spun că astfel de misiuni de transport al nou născuților aflați în dificultate sunt tot mai dese și au ajuns să reprezinte 10% din misiunile de salvare aeriană.
Bogdan, care este pilot SMURD, apare în timp ce îl hrănește pe bebelușul pe care, echipajul în transporta cu elicopterul spre București. Încerca să-l liniștească, după ce plânsul lui a schimbat activitatea unuia dintre cei doi piloți.
Apor Bartoș, pilot SMURD: Hemodinamic respirator este stabil. Când a început să îi fie foame și a început să plângă am putut să îi oferim puțin lapte maternal primit de la mamă.
Așa că Bogdan a lăsat manșa pentru câteva minute pentru a-l liniști pe micuț.
Bogdan, pilot SMURT: A fost în regulă, am avut acces la copil, astfel încât am reușit să-l alimentez de două ori în timpul zborului. A și dormit, a și plâns, ca un copil normal.
Timp de aproape două ore a durat zborul de la Cluj Napoca până în Capitală. La sol, medicii SMURD de pe ambulanță făceau ultimele pregătiri pentru transferul micuțului pacient.
Cum afară erau aproape 12 grade, apare o nouă provocare. Medicii au decis să facă transferul de la un incubator la altul în autospeciala SMURD și nu direct pe stadion.
În cazul misiunilor de salvare a nou născuților cu probleme fiecare detaliu contează
Jurnalist: Ați venit cu targa din elicopter pentru că este prea frig?
Angajat SMURD: Nu exagerat, dar trebuie să fie un echilibru de temperatură în interior și afară. El este în incubator și are 30-32 de grade. Dar trebuie transferat dintr-un incubator în celălalt. Acum este cu voia Domnului, dar, dacă sunt minus 20 de grade, este mai rău.
Oficialii spun că misiunile de transport nou născuți sunt printre cele mai grele.
Corina Aslan – doctor medicină de urgență UPU SMURD București: Sunt cazuri de copii la 600 de grame sau de 800 de grame, sunt cazuri de copii născuți prematur care necesită terapie intensivă neonatologică și atunci și misiunea de transport este una complexă.
Astfel că rapiditatea misiunii de transport este esențială. Anual, în Capitală medicii SMURD se ocupă de transportul a aproape 400 de nou născuți. La nivel național, vorbim de aproape 2 mii de astfel de intervenții. O parte dintre ele se fac pe calea aerului.
Eugen Fricosu – purtător de cuvânt IGAV: Vorbim de un procent de 10% din totalul de misiuni pe care le desfășurăm anual, se desfășoară în acest gen de misiuni pentru salvarea bebelușilor născuți cu afecțiuni medicale.
Vorbim de aproape 300 de astfel de misiuni de transport aerian din toate colțurile țării spre spitalele din Capitală.