Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apele Dunării ating niveluri record în Ungaria. Stare de alertă în Budapesta care se pregătește de inundații

Ungaria continuă să fie în stare de alertă din cauza inundațiilor. La Budapesta, autoritățile și echipele de voluntari lucrează pentru a proteja orașul. Sute de mii de saci au fost amplasați pe ambele maluri ale Dunării.

Premierul Viktor Orban a transmis că totul este sub control, însă autoritățile vor rămâne vigilente în acest sfârșit de săptămână.

VEZI GALERIA
5 imagini

Primarul Budapestei a declarat stare de alertă de nivelul trei împotriva inundațiilor pentru toate zonele orașului de pe malul Dunării. În cursul zilei de astăzi, nivelul apei a atins să ajungă la 830 de centimetri.

Potrivit presei ungare, Dunărea a început să se retragă, însă acest lucru pune presiune pe baraje. Autoritățile sunt pregătite să intervină în cazul unor inundații.

Malurile inferioare sunt sub apă de joi după-amiază. Au fost luate măsuri pentru a proteja zonele rezidențiale, iar traficul fluvial pe Dunăre este închis.

Autoritățile se așteaptă la un debit istoric al Dunării, în România. Ministrul Mediului: Nu va fi cazul să evacuăm nicio localitate

Autoritățile române susțin că au luat măsuri pentru a preveni inundarea și evacuarea unor zone locuite din cauza creșterii nivelului Dunării. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în direct la Euronews că nu va fi cazul să fie evacuat niciun oraș din România, deși vor fi cote depășite ale Dunării la intrarea în țară.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „O să avem o cotă de atenție probabil depășită, ceea ce nu înseamnă ceva grav, pe prima porțiune a Dunării de la intrarea în țară. Mă refer aici la Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea. La fel cum va exista o presiune mai mare decât pe celelalte porțiuni în Delta Dunării, de la Tulcea în aval până la Marea Neagră.

Depășirile pozelor de avertizare-prag. Primul prag de alarmare ar putea să fie acolo depășite, într-un scenariu în care vom avea la intrarea în țară, la Baziaș, 9.500 de metri cubi pe secundă, însă nimic de negestionat, nimic, ceea ce ar putea să pună în pericol vreo localitate, să inunde vreun oraș sau vreun sat din România.

Nu vom fi în situații în care să evacuăm niciun oraș, la fel cum cel mai probabil nu vom fi nici în situația din 2006, atunci când au fost necesare cinci brește în digul de apărare al Dunării, breșe care au inundat niște suprafețe însemnate din culturi agricole, dar în același au protejat populația”.

Debitul Dunării la intrarea în România, aproape dublu față de media lunii septembrie

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.

În 2006, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.800 mc/s .

„Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA", a subliniat ANAR.

Debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.

„Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare", au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE