Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale, în vizorul analiștilor: C. Pîrvulescu: „Are avantajul primei candidaturi lansate în mod oficial”

Candidatura primarului general Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025 era „previzibilă” în momentul în care George Simion, liderul AUR, a început „să vorbească deja despre trădare”, a afirmat profesorul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Într-un interviu acordat Euronews România, politologul a evidențiat că Nicușor Dan beneficiază de un avantaj prin faptul că este primul care și-a anunțat oficial intenția de a candida la prezidențiale, însă din postura de independent, Nicușor Dan va fi nevoit să obțină sprijinul partidelor.

„Dacă alte partide acceptă candidatura lui Nicușor Dan, și USR va fi obligat să găsească o soluție, dar pentru moment nu. Fără susținerea PSD nu va fi o candidatură puternică”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a analizat decizia lui Nicușor Dan de a candida la prezidențiale.

„Nicio altă candidatură nu a fost anunțată. Anunțată nu înseamnă că este deja efectivă, dar sunt convins că domnul Dan va obține semnăturile necesare și va candida cu sau fără sprijinul partidelor politice.

Partidele politice și în special două partide politice - USR și PNL - sunt într-o situație destul de complicată. UDMR și PSD sunt un pic mai relaxate”, a spus analistul politic, la Euronews România.

Cristian Pîrvulescu, despre susținerea unui candidat comun la prezidențiale: „E o eroare pentru că asta legitimizează extrema dreaptă în al doilea tur de scrutin”

„Totuși, PSD a cerut candidat comun în final. A spus: facem Guvernul împreună, avem și un candidat comun. Consider că ideea unui candidat comun este o eroare.

E o eroare pentru că asta legitimizează extrema dreaptă în al doilea tur de scrutin, pentru că va intra și va avea o tribună.

Pe de altă parte, cred că dacă vor fi circumspecți vor putea trimite în turul al doilea de scrutin un reprezentant al PSD-ului, cu grupările pe care le poate coagula și un reprezentant USR-PNL în egală măsură.

Nu este deloc sigur că extrema dreaptă intră în turul doi. Bănuiesc că erorile tactice care au trimis extrema dreaptă în poziția în care s-a aflat nu se vor repeta”, a afirmat Pîrvulescu.

Pîrvulescu susține că și PSD ar vrea propriul candidat: Se poartă independenții

Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar putea fi din nou varianta de candidat al PSD pentru prezidențiale, Pîrvulescu nu a exclus posibilitatea ca social-democrații să sprijine un independent.

„De ce nu? Se poartă independenții. S-au dorit independenți. Știm că domnul Ciolacu era practic candidat din 2021, când, din informațiile mele, s-a renunțat la ideea candidaturii lui Mircea Geoană, fără ca Mircea Geoană să afle lucrul ăsta, ceea ce l-a impulsionat să-și caute sprijin cât mai larg cu putință. Nu a reușit în final.

Pentru PSD ar fi obligatoriu să aibă președintele partidului. Nu cred că PSD va rezolva problema succesiunii la domnul Ciolacu în următoarele luni. N-ar fi înțelept. Niciunul din partidele politice existente n-ar putea să facă un congres într-o perioadă preelectorală fără să riște enorm de mult, pentru că vor fi tulburări, lupte în interiorul partidului.

PNL a vrut să o ia înainte pentru că a calculat altfel decât s-a întâmplat să fie și este într-o situație puțin mai complicată, dar bănuiesc că-și vor rezolva problema”, a mai precizat politologul.

Ce fel de candidat la prezidențiale ar putea fi Nicușor Dan?

„Nicușor Dan ar vrea orice definiție cu putință, dar cea de stânga nu ar accepta-o niciodată. Nicușor Dan se consideră un politician de centru-dreapta. Nu a ascuns niciodată simpatiile pentru dreapta. Este conservator. Nu aș vorbi despre o dreaptă ce centristă și liberală, ci mai degrabă de conservatorism societal.

A părăsit conducerea USR în 2018, creatorul și președintele fondator al USR, din cauza diferențelor ideologice legate de referendumul pentru familie, pozițiile sale mult mai conservatoare decât ale colegilor săi din conducerea USR din acel moment. Ulterior și-a construit o susținere.

Ulterior a recunoscut că fără susținerea PNL și a lui Ludovic Orban, probabil că n-ar fi devenit primar al Capitalei în contextul special pe care l-au constituit alegerile din septembrie 2020, în condiții de pandemie, în condiții cu totul particulare”, a explicat Pîrvulescu.

Profesorul de Științe Politice a evidențiat că Nicușor Dan este în acest moment singurul care și-a anunțat candidatura și, pentru că beneficiază de notorietate, ar avea inclusiv șanse să intre în turul doi.

„În momentul de față, e singurul care și-a anunțat candidatura. Va intra în sondaje și nu va intra de la zero. Nu va fi un necunoscut. Are șanse, nu știu să vă spun cât de importante sunt șansele..

Cu siguranță, are șanse inclusiv să intre în turul doi, iar o confruntare de turul doi se rescrie în funcție de forțele politice care intră acolo”; a mai spus Pîrbulescu.

Cine l-ar putea sprijini pe Nicușor Dan

„Dacă alte partide acceptă candidatura lui Nicușor Dan, și USR va fi obligat să găsească o soluție, dar pentru moment nu. Fără susținerea PSD nu va fi o candidatură puternică.

Marea problemă este a electoratului PSD. Este electoratul PSD dispus să voteze, în afară de cei disciplinați partidului, un candidat comun? Nu știu.

Când era vorba despre votarea doamnei Lasconi, auzeam pe foarte mulți din PSD care spuneau că ei rațional vor vota. Nu sunt neapărat de acord cu doamna Lasconi, dar că alegătorii PSD nu o vor face. De ce ar face-o pentru Nicușor Dan? Nu este mult diferit ideologic de Elena Lasconi, chiar dacă are altă experiență politică”, a punctat Cristian Pîrvulescu.

Candidatura lui Nicușor Dan, comparată cu cea a lui Traian Băsescu

„Avem experiența Traian Băsescu care după câștigarea celui de-al doilea mandat și nu la foarte multă vreme după a candidat în mod cu totul surprinzător la alegerile prezidențiale din 2004 și le-a câștigat. Nu era candidat oficial.

(Nicușor Dan, n.r) are avantajul primei candidaturi lansate în mod oficial. Nimeni altcineva nu a făcut-o. Nici Simion nu o face, nici alții nu o fac.

Vorbim despre 9-10 milioane de votanți, dintre care majoritatea sunt în afara Bucureștiului. Uneori votează împotriva Bucureștiului. Nu s-a întâmplat cu Traian Băsescu pentru că el a avut o întreagă strategie anti-PSD pe care Nicușor Dan nu o are.

Nicușor Dan are o altă strategie consensuală, pentru că și dorește să fie sprijinit consensual de toate partidele. Nu e nici în natura personajului să fie un critic foarte dur.

Nicușor Dan are un alt temperament și s-ar putea ca în această situație de criză, acest tip de comportament și de limbaj să fie comportamentul pe care-l așteaptă mulți dintre cei care sunt speriați de drumul care pare că duce spre prăpastia pe care se află România”, a menționat politologul.

Cristian Pîrvulescu a explicat că problema cu care se confruntă Nicușor Dan în calitate de independent este că „nu va avea sprijin politic”. „Chiar dacă va fi sprijinit de toată lumea în campanie, în momentul în care va avea nevoie de sprijin efectiv, nu-l va avea”, a afirmat el.

Era previzibilă această candidatură în momentul în care George Simion a început să vorbească deja despre trădare. Era convins că Nicușor Dan va fi candidat și asta cu o săptămână și ceva.

Asta e una dintre teme: trădează interesele bucureștenilor cărora le-a furat votul, abandonându-i”, a mai spus politologul, la Euronews România.

De asemenea, Pîrvulescu a afirmat că „mai devreme sau mai târziu, Nicușor Dan va avea nevoie de o construcție politică care să-l sprijine”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE