Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025: „Suntem într-un moment de cumpănă”

UPDATE: Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, și-a anunțat oficial candidatura ca independent la alegerile prezidențiale.

16/12/2024 , 18:06

Nicușor Dan: Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025

„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluție. Românii au transmis la alegerile pe care le-am avut că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocupă. Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor, iar această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

Sunt trei probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui este important. Prima problemă: corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din statul român, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese și ele bineînțeles că acționează în interesul găștii și nu în interes public, iar instituțiile nu funcționează pentru că mereu prevalează relația de partid și nu competența. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi ceea ce propun unii: un concurs de cine strigă mai tare că în România e corupție. Știm toți asta. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele României: să stabilească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute sunt cele care m-au făcut, după o analiză foarte onestă, să fac anunțul pe care îl fac azi.

A doua problemă, România nu are o direcție azi. Există peste tot, la toate nivelurile, studii, strategii, doar că ele se bat cap în cap și sunt foarte puțin adaptate la realitate. Pe de altă parte, România are și în sectorul public și în cel privat și în diaspora, resurse foarte bune de competență pe care însă statul nu le-a accesat până acum. Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru problemele pe care România le are.

A treia problemă, România e împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele și au ajuns aici pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică. Au fost multe îngrijorări, ale multora, de la pandemie, războiul din Ucraina, inflație, la care guvernanții nu au avut răspunsul adecvat. Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe acele valori care ne unesc, să enunțe acele valori care fac diferența și să semnalizeze acele exagerări care împiedică dialogul și înțelegerea în societatea noastră.

Întrebare legitimă: de ce vin cu această propunere când bucureștenii tocmai mi-au acordat încrederea atât la alegerile locale, cât și la referendumul pe care l-am avut acum trei săptămâni? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine. În anii pe care i-am avut în primărie am încercat și, în opinia mea, am reușit să dăm Bucureștiului o direcție, numai că viteza cu care am mers în această direcție nu a fost una corespunzătoare și nici nu poate să fie în anii care urmează dacă nu se schimbă ceva fundamental în întreaga administrație din România.

Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi. Este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță în zilele acestea să fie urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală. Sunt convins că societatea românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele, în integralitatea ei, pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat și a fi puternică în evoluția sa viitoare.”, a spus Dan.

Știrea inițială

Potrivit surselor Euronews România, Nicușor Dan va candida la președinție din postura de independent. Anunțul ar urma să fie făcut în orele următoare.

Reprezentanții partidelor pro-europene susțin că nu au discutat până acum despre această posibilitate cu primarul Capitalei.

E o chestiune extrem de serioasă şi trebuie să ne facem toţi analizele şi bineînţeles că există disponibilitatea de a discuta. Pentru că e o chestiune foarte serioasă. În momentul acesta cred că sunt foarte multe ipoteze şi nu cred că trebuie să avansăm. Cred că trebuie ca partidele să-şi facă analizele proprii şi în funcţie de asta, într-o săptămână-două, să ia decizii”, zicea Nicusor Dan pe 7 decembrie, dupa ce Coaliţia România Europeană, formată din mai multe personalităţi şi asociaţiio civice, propunea atunci susţinerea comună de către partidele democratice pro-Vest şi de către societatea civilă a acestuia drept candidat independent pentru alegerile prezidenţiale din 2025.

La acea vreme el spunea ca nu a avut nicio discutie cu partidele pro-europene.

Nicușor Dan ar avea nevoie de 200.000 de semnături, dar nu este necesar să renunțe la funcția de primar.

Există posibilitatea ca Nicușor Dan să își ia concediu în timpul campaniei. Dacă va câștiga președinția, va fi obligat să elibereze funcția de primar, iar Guvernul va organiza alegeri pentru Primăria Capitalei.

Ultimul precedent similar a fost în 2004, când Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei, a devenit președintele României, învingându-l pe Adrian Năstase.

Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, este cunoscut pentru campaniile sale electorale simple și bazate pe resurse puține. În 2020, el a câștigat Primăria Capitalei după o campanie centrată pe mesajul de combatere a corupției și a dezvoltării urbanistice haotice.

Acesta a inițiat și referendumul consultativ, care viza schimbarea modului în care sunt emise autorizațiile de construcție. Deși procesul a fost limitat ca impact legislativ, Nicușor Dan a reușit să atragă atenția asupra problemelor legate de urbanism și să consolideze încrederea publicului în inițiativele sale și să obțină un rezultat bun.

Alegerile prezidențiale din România, anulate

Întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României a fost anulat de Curtea Constituţională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr. 32. Astfel, turul al doilea al scrutinului prezidenţial, ce urma să aibă loc în 8 decembrie, nu s-a mai desfăşurat.

Conform Hotărârii Curţii, Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare, "inclusiv constituirea de noi birouri electorale, depunerea de noi candidaturi şi derularea unei noi campanii electorale corecte şi transparente, prin raportare la principiile şi valorile constituţionale".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE