Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anatomia unui deepfake: Imagini cu Kamala Harris, lucrătoare sexuală în anii '80, în New York. Cum a fost demontat falsul

Imagini deepfake cu vicepreședintele american Kamala Harris au început să apară pe internet, la mai puțin de 24 de ore de la primul său discurs de campanie.

Cine a postat imaginile pe X

Un tweet, postat de utilizatorul de extremă-dreapta Matthew Wallace pe X, aduce în atenția publicului o fotografie alb-negru a unei tinere femei despre care utilizatorul susține că este Kamala Harris în anii 1980, ca lucrătoare sexuală în New York City.

”Imagini bombă... cu Kamala Harris ca prostituată!”, se arată în descriere.

Postarea duce la un videoclip postat pe Rumble care arată presupuse relații sexuale între Harris și clienți.

În anii '80, Kamala Harris se afla în San Francisco pentru studii

Agenția britanică de fact checking Logically Facts a dat de urma fotografiei ajungând până la Matt Weber, un renumit fotograf din 1988. El a catalogat drept ”patetică” această asociere.

În acea perioadă, Kamala Harris urma cursurile Colegiului de Drept Hastings din San Francisco al Universității din California, pe care l-a absolvit în 1989, potrivit unui comunicat de presă al colegiului.

Logically Facts consideră că „este foarte improbabil” ca potențiala candidată democrată ”să fi fost implicată simultan în munca sexuală în New York”.

Deepfake de campanie

O fotografie din anul absolvirii arată, de asemenea, că Harris avea o coafură diferită de cea a femeii din fotografie.

”Recent, au apărut numeroase afirmații cu privire la trecutul sexual al lui Harris, aparent menite să submineze competența acesteia în apropierea alegerilor prezidențiale din SUA”, scrie Logically Facts, conform euronews.com.

Imagini photoshopate cu Harris alături de Jeffrey Epstein

Alte afirmații false susțin că Harris a petrecut cu rapperul P. Diddy la începutul anilor 2000, că nu este eligibilă pentru a fi președinte al SUA și că a cerut reducerea vârstei de consimțământ la 12 ani.

Imagini photoshopate cu Harris alături de Jeffrey Epstein au circulat, de asemenea, pe X. Imaginea reală, potrivit BBC Verify, este una făcută de Harris împreună cu soțul ei, Doug Emhoff, în 2015.

Ce este deepfake

Deepfake este o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate.

Deepfake-urile pot distorsiona realitatea, creând conținut video sau audio extrem de realist, care poate fi greu de distins de materialele autentice. Aceasta poate submina încrederea în mass-media și în informațiile pe care ne bazăm pentru a lua decizii informate.

Utilizarea imorală a tehnologiei Deepfake, pentru crearea de materiale compromițătoare sau hărțuirea online, ridică probleme serioase de etică și respectare a drepturilor individuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE