Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea la Schengen: "România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria"

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu se află într-o vizită de lucru în Austria între 4 și 6 decembrie, pentru a discuta despre aderarea României la Schengen. Oficialul le-a transmis omologilor austrieci că România bifează toate criteriile tehnice, dovedind că, în această perioadă marcată de conflict la graniță, poate securiza frontierele UE. Aceasta a întărit că România "nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară".

Alina Gorghiu a avut luni o întrevedere cu preşedintele Consiliului Federal al Republicii Austria, Korinna Schumann, cu care a discutat despre consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, avansarea agendei bilaterale şi intensificarea cooperării la nivel regional şi european. De asemenea, oficialul român s-a întâlnit și cu președintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria, Harald Troch, la care a participat şi deputata Elisabeth Gotze din partea Partidului Verzilor.

"Aderarea țării noastre la spațiul Schengen, subiectul principal. Schengen e un adevărat proiect de țară, susținut de întreaga clasă politică românească. Bifăm toate criteriile tehnice. Iar în această perioadă cu război la graniță, România a dovedit din plin că poate securiza frontierele UE.

Problematica socială a fost, de asemenea, pe agendă. E nevoie de salarii mai mari și mai multe drepturi pentru muncitorii români în Austria! Cea mai frumoasă întâlnire însă a fost cu românii din Austria. O comunitate respectată și foarte bine integrată. Unul dintre ei, Daniel, chiar lucrează în Parlamentul Austriac, în structurile de securitate", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Oficialul român a declarat că participarea deplină a României la spaţiul Schengen va aduce, "în mod cert", o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene şi consolidării rolului UE la nivel global. Totodată, Gorghiu a arătat că extinderea spaţiului va aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, economiilor statelor membre şi firmelor austriece din România, potrivit unui comunicat al Senatului.

Preşedintele interimar al Senatului a adăugat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de aşteptare pentru transportatori şi proceduri mai complicate.

România nu este sursa migrației din Austria

Potrivit Alinei Gorghiu, cifrele Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă "foarte clar faptul că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară".

Ea a evidenţiat că susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea deciziei de aderare la Schengen, se arată în comunicat.

Gorghiu a mai precizat că protecţia lucrătorilor români din Austria este o prioritate constantă pentru autorităţile de la Bucureşti, accentuând importanţa consolidării dialogului dintre cele două state în domeniul afacerilor sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE