Ursula von der Leyen anunță un „plan puternic" pentru a contracara tarifele anunțate de Trump împotriva Europei. Șefa Comisiei spune că acțiunile lui Donald Trump nu pot rămâne fără răspuns, însă crede că ar fi de preferat „o soluție negociată”.
Comisia Europeană anunță un „plan puternic" pentru a contracara tarifele lui Trump
„Noi nu am vrea neapărat să ripostăm. Dar dacă este necesar, avem un plan puternic de răspuns și îl vom folosi. Vom aborda aceste negocieri dintr-o poziție de forță. Deținem o mulțime de cărți, de la comerț, la tehnologie și până la dimensiunea pieței noastre.
Permiteți-mi să fiu clară: nu Europa a început această confruntare. Noi credem că este greșită. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne proteja oamenii și prosperitatea, avem cea mai mare piață unică din lume, avem puterea de a negocia, avem și puterea de a respinge.
Și cetățenii din Europa ar trebui să știe că împreună ne vom promova și apăra întotdeauna interesele și valorile. Și vom apăra mereu pentru Europa. (...) Această confruntare nu este în interesul nimănui”, a spus Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, citată de Euronews.com.
Declarația vine cu o zi înaintde de momentul pe care Trump l-a anunțat-o drept „ziua eliberării Americii”, 2 aprilie, și care va consemna cea mai mare creștere de taxe impuse de americani după Al Doilea Război Mondial.
Este vorba de taxe impuse inclusiv partenerilor globali ai americanilor, iar Trump spune că aceste măsuri sunt menite „să rectifice” tarifele și „barierele netarifare” despre care el spune că sunt inechitabile. El spune că aceste măsuri se referă și la modul în care aceste țări colectează taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată din Uniunea Europeană. Însă UE susține că TVA-ul este o taxă „echitabilă, nediscriminatorie și care se aplică în mod egal bunurilor interne și importate.”
Inițiativa lui Donald Trump i-a supărat și pe vechii aliați ai Statelor Unite ale Americii, a zguduit piețele bursiere și a ridicat spectrul recesiunii, mai ales că Trump a spus că aceste tarife ar viza „toate țările”, cel puțin pentru început, iar apoi „să vedem ce se întâmplă”.
Specialiștii avertizează că vor fi consecințe economice dezastruoase
Franța și alte state au cerut oficialilor comerciali să ia în considerare utilizarea instrumentului anti-coerciție al blocului comunitar, un instrument conceput pentru a ataca națiunile care folosesc măsurile comerciale și economice în mod coercitiv. O astfel de mișcare ar putea duce la restricții asupra comerțului și serviciilor, precum și la anumite drepturi de proprietate intelectuală, investiții străine directe și acces la achiziții publice, potrivit Bloomberg.
Se preconizează că aceste tarife vor intra în vigoare în paralel cu tarife suplimentare de 25% aplicate tuturor mașinilor importate în SUA și taxe de 25% la importurile de oțel și aluminiu de la partenerii globali.
Și Comisia Europeană avertizează că, în cazul impunerii acestor taxe, răspunsul său „nu va avea linii roșii.”
Președintele Comisiei Europene a spus că aceste tarife „vor duce la creșterea prețurile pentru consumatorii obișnuiți, vor distruge locuri de muncă, vor crea un 'monstru birocratic' la vămi și vor fi un 'coșmar' pentru companiile americane care își vând mărfurile în Europa”. De asemenea, ea a prezis că îndatoririle vor fi „contrare agendei mult-anunțate a lui Trump de a reindustrializa America.”
Analiștii financiari se așteaptă ca totul să aibă consecințe economice dezastruoase care vor veni într-un moment de incertitudine globală sporită.
Von der Leyen și-a intensificat angajamentul cu liderii din blocul comunitar, pentru a asigura un front unificat împotriva Casei Albe. Deși șefii de stat și de guvern sunt de acord că tarifele lui Trump nu pot rămâne fără răspuns, ei nu sunt de acord cu privire la produsele care ar trebui vizate ca reacție, temându-se că eventualele contramăsuri ar putea afecta industriile cheie ale economiilor lor interne.