Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimentele pentru elevi nu au ajuns în toate școlile. Școlarii ar fi trebuit să primească iaurt, cornuri, fructe și legume. Unii au primit doar mere

Programul mâncare caldă pentru elevi bate pasul pe loc în multe județe din România. Menit să pună pe băncile elevilor lapte, cornuri, fructe și legume, programul reușește, în unele locuri, să ofere... doar mere. În Iași, de exemplu, peste 83 de mii de elevi primesc câte un măr pe zi. Motivul? Firmele nu se înghesuie să depună oferte.

Anul școlar a început de două luni în toată țara. Programul cornul și laptele - nu însă.  În comuna ieșeană Plugari, de exemplu, învață peste 300 de preșcolari și școlari. Multora dintre ei le-ar fi prins bine pachețelul de la stat, spun părinții.

Ancuța, părinte: Cât de puțin era, era și bucuria că le-au dat la școală ceva.” 

Bunica unui elev: „Sunt copii care nu au posibilități. Ei pleacă dimineața flămânzi de acasă. Venind aicile prinde bine. Cu stomacul gol nu poate învăța. Cât de puțin e bun.” 

Raluca, părinte: „Era de ajutor pentru toți. Câteodată poate nu avem tot timpul să punem în geantă.” 

Alina are trei copii, dintre care doi sunt elevi. Cheltuielile sunt mari, spune ea, iar faptul că în fiecare zi trebuie să le dea câte ceva de mâncare la școală e un stres în plus.

Alina, părinte: „Copiii au nevoie. Mai ales că sunt copiii și dacă unul are și el n-are, de ce, mami, el are și eu nu am?  Dacă dau la toți copiii, mănâncă toți la fel. Dar să știți că chiar au fost zile când nu am avut. Le-am pus un măr și la școală.”

Școlile nu au ce să le ofere copiilor, pentru că nici ele nu au primit produsele prevăzute în programul guvernamental. 

Iulian Sandu, directorul Școlii Plugari, județul Iași: „Eu, din ce am înțeles, nu au fost fonduri, nu s-au finanțat și am primit doar măr. Aici noi le depozitam, în momentul în care erau primite. Acum, gol. Asta e. Să spunem că suntem și o zonă mai defavorizată, mediul rural prinde bine, evident, un pachețel pentru elev, mai ales un sandwich dacă ar fi fost sau lapte, biscuite. O masă la ora 10 pentru elevi era cât de cât benefică.” 

Guvernul a pus la bătaie 760 de milioane de lei destinate programului pentru școli al României, de care ar fi trebuit să beneficieze aproximativ două milioane de elevi. Firmele nu se înghesuie însă să adere la program. În Iași se va face pentru a treia oară licitație pentru produsele lactate. 

Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași: „Județul Iași, neavând un mare producător de produse lactate în interiorul său, oricine ar veni din afara județului are cheltuieli mai mari logistice. De aceea credem că suma este insuficientă.” 

Nici cu produsele de panificație situația nu e mai bună. Prețul pentru o cutie de lactate este de 1 leu și 11 bani, iar pentru produsele de panificație - 65 de bani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE