Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Educația trece din mediul online în subteran, în Ucraina. peste 800.000 de copii au studiat în regim online de la începutul războiului

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina continuă de mai bine de doi ani, iar unul dintre efectele indirecte vizează educația. În regiunea Zaporijie, din sud-estul țării, școlile funcționează în regim online de peste patru ani. Pandemia Covid și invazia Moscovei asupra țării au dus la situații în care unii copii nu au văzut niciodată interiorul unei săli de clasă.

Să fii părinte în Zaporojie înseamnă să evaluezi siguranța copilului tău în raport cu atacurile rusești care au loc aproape zilnic. Pentru autorități însă, invazia Moscovei nu doar că a înrăutățit calitatea educației, dar a și declanșat o creștere a suferinței psiho-emoționale.

Kostiantyn Lypskyi, director de școală: „În acești patru ani în care nu a existat un proces educațional deplin, vreau să spun fizic sau față în față, copiii s-au schimbat foarte mult. De fapt, ei au pierdut oportunitatea de socializare, oportunitatea de comunicare, și putem vedea acest lucru, de exemplu, la elevii care vin la noi în clasa întâi. Ei nu mai au aceeași organizare care exista înainte când copii mergeau la grădiniță, acum trebuie să fie obișnuiți cu totul. Bineînțeles, acest lucru are un impact direct asupra educației, pentru că educația online își are locul ei, dar nu poate înlocui în niciun caz comunicarea directă, nu poate înlocui lecțiile cu un profesor, nu poate înlocui prieteniile la școală, comunicarea și socializarea.” 

Pentru a aduce copii înapoi în băncile școlii, autoritățile din țara vecină lucrează în prezent la construirea unor școli subterane. Oficialii speră ca până la sfârșitul anului aceste construcții să găzduiască aproximativ 12 mii de elevi. 

Ivan Fedorov, primarul din Zaporojie: „Când începem să ne gândim cu atenție la următorii zece ani, înțelegem că trebuie să găsim soluții pentru a oferi un proces educațional fizic. Cineva ar putea spune că sistemul online este în regulă, eu cred că online-ul este binevenit dacă mergem așa pentru săptămâni sau luni, dar nu pentru ani de zile.” 

Peste1.300 de școli ucrainene au fost distruse de la invazia Rusiei din februarie 2022, iar altele au fost grav avariate. În prezent, aproape 800 de mii de elevi din țara vecină învață în regim online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE