Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aliații NATO acuză China că facilitează agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei și că vrea să submineze ordinea mondială

Liderii statelor NATO au decis, la Washington, să acorde Ucrainei un nou ajutor de cel puțin 40 de miliarde de euro în următorul an. Drumul Ucrainei spre integrarea în Alianța Atlantică este „ireversibil”, se arată în textul declarației finale. În același timp, primul avion de luptă F-16 este în drum spre Ucraina și va putea fi folosit în această vară, au anunțat și guvernele danez și olandez.

Summitul aniversar NATO: Aliații acuză China că facilitează agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei

Invazia Rusiei în Ucraina a zdruncinat pacea și stabilitatea în Europa. Existența unei Ucraine independente, puternice și democratice este vitală pentru securitatea spațiului euro-atlantic, spun aliații.

Locul Ucrainei este în NATO, iar drumul Kievului spre integrarea deplină în Alianță este ireversibil, se mai arată în document. Invitația de aderare la NATO va fi înaintată atunci când aliații vor conveni că sunt întrunite toate criteriile. Este greu de spus când se va întâmpla asta, spune Secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Am convenit că 40 de miliarde de euro reprezintă un nivel de referință minim în următorul an pentru a asigura o finanțare durabilă pentru ca Ucraina să învingă. Nu facem acest lucru pentru că dorim să prelungim războiul. Facem asta pentru că dorim să punem capăt războiului cât mai curând posibil. Cel mai rapid mod de a pune capăt războiului este să-l pierzi, dar acest lucru nu va aduce pacea. Va aduce doar ocupație. Așadar, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm în fața lui Putin, trebuie să dăm dovadă de angajament și hotărâre”.

Aliații vor continua antrenarea forțelor militare ale Ucrainei, ceea ce nu înseamnă că NATO este parte directă a conflictului, a mai spus Stoltenberg.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Faptul că UE a deschis negocierile de aderare cu Ucraina, faptul că NATO cere, de asemenea, ca Ucraina să continue reformele, pe măsură ce avansează ireversibil pe calea aderării, aceasta este cea mai puternică garanție că reformele pe care poporul ucrainean le sprijină atât de puternic vor continua și se vor aprofunda. Iar acest lucru duce la o Ucraină puternică, independentă și aceasta este cea mai bună condamnare posibilă pentru Vladimir Putin”.

Aflat la summitul NATO de la Washington, președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit și cu senatorii americani.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Foarte curând, se va lua o decizie cu privire la avioanele F-16. Noi creștem numărul de aeronave disponibile pentru Ucraina. Ieri, am asigurat o decizie privind încă cinci sisteme Patriot și zeci de alte sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, iar astăzi, o decizie privind aeronavele”.

În declarația finală a summitului NATO, aliații acuză China că facilitează agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei și încearcă să submineze ordinea mondială bazată pe dreptul internațional. În același timp, se arată că regimul comunist de la Beijing reprezintă o provocare sistemică la adresa securității euro-atlantice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE