Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina nu pare să se sfârșească prea curând, iar în contextul global actual, țările membre NATO au decis să continue să-i ajute pe ucraineni cu 40 de miliarde de euro în 2025. Cele 40 de miliarde reprezintă suma cu care NATO a ajutat Ucraina în primul an de război, 2022.
Noul acord între țările NATO: 40 de miliarde de euro, în 2025, ca ajutor pentru Ucraina
Doi diplomați NATO au confirmat decizia, pentru Reuters, iar totul va fi oficializat peste o săptămână, la summitul de la Washington (9-11 iulie), când Alianța Nord-Atlantică va împlini 75 de ani de la înființare.
Lui Jens Stoltenberg îi expiră mandatul de secretar general al NATO pe 1 octombrie 2024, însă a transmis tuturor factorilor de decizie să continue să sprijine Ucraina, pentru ca vecina României să poată face față războiului. În locul lui Stoltengerg va fi numit Mark Rutte.
Inițial, unii membri nu au susținut această idee, însă noua înțelegere prevede o reevaluare periodică a contribuțiilor, la fiecare summit, dacă e cazul. Planul este unul mai amplu, care va cuprinde inclusiv două rapoarte în 2025, în care se va detalia cu exactitate ce ajutor va furniza fiecare țară și în ce cantitate. Prin această înțelegere, țările NATO "vor încerca să îndeplinească acest angajament prin contribuţii proporţionale", conform sursei citate.
Din luna iunie, SUA și-au diminuat atribuțiile în ceea ce privește livrarea de ajutor militar către Ucraina, sarcină care a fost preluată de ceilalți aliați NATO. Practic, toată această procedură va fi protejată și supravegheată acum de celalalte țări, într-o măsură mai mare. De asemenea, mare parte din instruirea trupelor ucrainene va reveni tot aliaților europeni din NATO.
Noua decizie de a acorda Ucrainei ajutor de 40 de miliarde de euro în 2025 vine în contextul în care există temeri că noul președinte al SUA va deveni Donald Trump. Astfel, o revenire a sa la Casa Albă ar însemna o posibilă sistare a ajutorului, sau o diminuare a acestuia, în condițiile în care americanii au oferit până acum cel mai mare sprijin.
În continuare, drumul de aderare a Ucrainei la NATO este văzut drept "ireversibil", potrivit celor doi diplomați citați.