Americanii sunt chemați la urne pentru unele dintre cele mai importante alegeri din istoria SUA, având în vedere contextul actual. Iar tensiunea este la cote ridicate, mai ales că cei doi candidați, Donald Trump și Kamala Harris, sunt foarte aproape sau chiar la egalitate, conform agregatorului de sondaje FiveThirtyEight. În orice caz, în maraja de eroare.
Asistăm la una dintre cele mai strânse curse din istoria SUA.
Când știm rezultatele alegerilor din SUA
Există mai multe amănunte și particulatități legate de cel mai complex sistem electoral din lume. De altfel, de aceea este și foarte greu ca alegerile să fie fraudate.
Se votează anticipat la un nivel încă departe de 2020, anul pandemiei, când peste 101 milioane de americani au ales această variantă - 78 de milioane este estimarea de luni, 4 noiembrie. Mulți americani votează prin corespondență, ceea ce înseamnă că durează mai mult ca voturile să fie numărate, deoarece buletinele de vot trebuie deschise și verificate. De exemplu, la alegerile trecute, a durat opt zile. Însă unele rezultate pot apărea a doua zi.
Practic, depinde de cât de repede își numără voturile fiecare stat.
Pot exista și probleme neprevăzute, cauzate fie de erori umane, fie de tehnologie. În plus, buletinele de vot provizorii și cele din diaspora pot face diferența atunci când marjele sunt subțiri. Ar putea exista și solicitări de renumărare din partea candidaților, dacă voturile sunt strânse, iar asta poate dura chiar săptămâni.
Specialiștii se așteaptă ca Trump să conteste rezultatele, dacă îi vor fi nefavorabile
În 2016, când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, în majoritatea statelor-cheie, rezultatele au fost comunicate a doua zi, în jurul orei 02:30 dimineața.
Un alt exemplu este la alegerile din 2000, când Al Gore și-a recunoscut înfrângerea după câteva săptămâni de procese și după ce au fost renumărate voturile în Florida. La acea vreme, Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat în favoarea lui George W. Bush. Atunci a fost nevoie de 36 de zile pentru a afla rezultatele finale.
În 2020, a fost nevoie de patru zile pentru ca victoria lui Joe Biden să fie confirmată după voturile din Pennsylvania, decisive. A fost momentul în care Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea și și-a îndemnat fanii să ia cu asalt Capitoliul, pe data de 6 ianuarie 2021.
Iar unii se așteaptă ca Trump să procedeze asemănător și acum, în cazul unei noi înfrângeri.
Specialiștii spun că, dacă Trump ar obține o majoritate de voturi, rezultatul ar urma să fie anunțat chiar a doua zi. „Democrații, reticenți în a contesta o victorie categorică a lui Donald Trump, ar accepta mai ușor înfrângerea”, a spus Ludivine Gilli, director al Observatorului Americii de Nord, la Fundația Jean-Jaurès.
Dacă Harris ar avea o majoritate clară, specialiștii se așteaptă ca Trump să acuze fraude electorale, iar un amănunt interesant este că pregătirile pentru o eventuală „bătălie juridică post-electorală” sunt deja în curs în ambele tabere. De exemplu, în urmă cu patru ani, Trump a făcut 61 de apeluri pentru invalidarea unor buletine de vot sau pentru contestarea procedurilor.
Dar, având în vedere că sondajele indică o luptă extrem de strânsă, există chiar și șansa ca primele rezultate parțiale să indice o egalitate sau diferențe infime în statele-cheie.
Experții se așteaptă să existe contestații în state-cheie precum Pennsylvania sau Wisconsin. Aici, numărătoarea voturilor prin corespondență începe exact în ziua alegerilor. Astfel, dacă numărul acestor voturi este mare, rezultatele pot întârzia multe zile, timp în care ar putea să aibă loc acuzații de fraudă sau alte nereguli, mai ales din partea republicanilor, așa cum spun specialiștii. În aceste condiții, este posibil ca republicanii să declare prematur că au câștigat, în așteptarea încheierii numărătorii voturilor prin corespondență.
Însă fiecare stat are totuși un termen maxim pentru a confirma rezultatele alegerilor, 12 decembrie, conform noii legi federale (Electoral Count Reform Act) din 2022.
Apoi, pe 17 decembrie, „marii electori” vor vota oficial pentru președinte și vicepreședinte. Apoi este necesar să așteptăm sesiunea comună a Congresului, care va fi pe 6 ianuarie 2025, atunci când vor fi numărate voturile Colegiului Electoral. Imediat va începe și mandatul noului președinte al SUA.
Orele la care vom ști noul președinte al SUA, în funcție de state
„Harta” este poziționată astfel încât Donald Trump să poată vedea cum „partea sa” din numărul voturilor crește rapid după închiderea scrutinului în anumite state, în funcție de fusul orar, mai ales în state mai populate, precum Florida sau Ohio. De cealaltă parte, în unele dintre cele mai mari bazine de vot pentru vicepreședintele Kamala Harris, de exemplu în California și New York, numărătoarea se închide mai târziu, conform CNN.
Miercuri dimineața, până în jurul orei 02:00 (ora României), proiecția este că numărătorile ar trebui să se închidă în primele șase state, inclusiv Georgia, care are 16 electori. De asemenea, este important de reținut că numărătorile din unele zone ale statelor Indiana și Kentucky se închid mai devreme, adică în jurul orei 01:00 (ora României). Majoritatea numărătorilor se închid și în Florida la 02:00 (ora României), dar finalul ar urma să fie la 03:00.
În Georgia, secretarul de stat de acolo a spus că până la 70% din voturi ar putea fi numărate până la ora locală 20:00, adică ora 03:00 în România, din cauza votului anticipat și a procesării buletinelor de vot prin corespondență.
- În statele Indiana, Kentucky și South Carolina, 28 de electori merg spre spre Trump.
- În statele Virginia și Vermont, 16 electori merg spre spre Kamala Harris.
- În Georgia, există 16 electori unde rezultatele ar fi nesigure.
În Carolina de Nord, unul dintre statele unde se va da o mare luptă, numărarea voturilor se închide în jurul orei 02:30 (ora României). La fel și în Ohio și Virginia:
- 21 de electori merg spre spre Trump în Ohio și Virginia de Vest
- 16 electori nesiguri, în Carolina de Nord
- Totalul voturilor la închiderea urnelor, adică în jurul orei 02:30, în aceste state: 49 de electori merg spre Trump, 16 spre Harris, iar 32 incerți.
Până la ora 03:00 (ora României), numărătoarea se încheie în 17 state, inclusiv în Pennsylvania, cel mai populat dintre statele industriale. Este vorba de așa-zisul „zid albastru”, unde Trump încearcă să „fure” voturi de la democrați după ce câștigase aici în 2016 și pierduse în 2020.
La ora 04:00 (ora României), cele mai multe numărători se închid în Michigan și Texas, însă există și unele locuri din aceste state unde nu se închid până la ora 05:00 (ora României).
- 74 de electori merg spre Trump în: Oklahoma, Missouri, Tennessee, Mississippi, Alabama, Florida și districtul 2 al Congresului din Maine.
- 78 de electori merg spre Harris în: Illinois, Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland și Washington DC.
- 19 electori nesiguri: Pennsylvania
Total numărători închise până la ora 03:00:
- 123 merg spre spre Trump
- 94 merg spre Harris
- 51 incerți.
În jurul orei 03:30 (ora României), numărătoarea se încheie în Arkansas, care are 6 electori și este probabil ca ei să-l susțină pe Trump. Până la acea oră, situația va fi închisă în jumătate din state.
Total de voturi cu numărători închise până la ora 03:30 (ora României):
- 129 merg spre spre Trump
- 94 spre Harris
- 51 indeciși
Până la ora 04:00 (ora României), numărătoarea se încheie inclusiv în Arizona, Michigan și Wisconsin, precum și în Texas și New York:
- 73 de electori merg spre Trump, inclusiv în Wyoming, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Iowa, Kansas, Texas și Louisiana.
- 54 de electori merg spre Harris, inclusiv în New Mexico, Colorado, Minnesota, New York și districtul 2 al Congresului din Nebraska.
- 36 de electori incerți: Arizona, Wisconsin și Michigan
Total electori unde numărătoarea s-a încheiat până la ora 05:00:
- 202 merg spre spre Trump
- 148 spre Harris
- 87 de electori incerți
Ora 06:00 (ora României): numărătoarea se închide în alte trei state, inclusiv în Nevada:
- 10 electori merg spre Trump, inclusiv în Utah și Montana
- 6 electori spre Harris, în Nevada
Total voturi cu numărătoare închisă până la ora 06:00:
- 212 merg spre Trump
- 148 spre Harris
- 93 incerți
Ora 07:00: Numărătoarea se închide în alte patru state, acolo unde este de așteptat ca voturile să fie pro-democrați, în mare parte.
- 4 electori merg spre Trump: Idaho
- 74 de electori merg spre Harris, inclusiv în California, Oregon și Washington
Total numărători închise până la ora 07:00 (ora României):
- 216 merg spre Trump
- 222 merg spre Harris
- 93 incerți
Ora 08:00 și 09:00: Numărătoarea se închide în statul Hawaii la ora 08:00, iar în Alaska, la ora 09:00:
- 3 electori merg spre Trump în Alaska
- 4 electori merg spre Harris în Hawaii
Total numărătoare încheiată până la ora 09:00 (ora României):
- 219 merg spre Trump
- 226 spre Harris
- 93 incerți