În timp ce SUA se pregătește să aleagă un nou președinte, mulți analiști au subliniat ce ar putea însemna o victorie a lui Trump pentru economia mondială. Pe de altă parte, ce ar putea aștepta Europa de la Harris?
„Președinția mea nu va fi o continuare a președinției lui Joe Biden”, a declarat candidatul democrat Kamala Harris luna trecută, vorbind pentru Fox News.
În ceea ce privește politicile interne, acest lucru ar putea fi adevărat. Experții au subliniat anumite domenii politice - legate de comerț și nu numai - în care vicepreședinta Harris este pregătită să se îndepărteze de predecesorul său.
Cu toate acestea, dacă privim mai departe, este probabil că o victorie a lui Harris în alegerile de săptămâna viitoare nu va provoca prea multe schimbări la nivel global. Cel puțin, din punct de vedere economic.
Nu același lucru se poate spune despre o potențială victorie a rivalului Donald Trump, care concurează și el pentru cheile Casei Albe.
Tarifele
Când s-a gândit la ce ar putea însemna pentru Europa o victorie a lui Harris, Saussay a subliniat poziția lui Trump privind tarifele, susținând că este esențial să înțelegem alternativa la o victorie democrată.
Trump a afirmat în repetate rânduri că va introduce o taxă universală de 10 % sau 20 % asupra tuturor produselor fabricate în străinătate.
El a propus, de asemenea, un tarif de import de 60 % pentru bunurile chinezești, precum și un tarif de 100 % pentru toate mașinile importate - indiferent de țara lor de origine.
„Intensificarea tarifelor propusă de Donald Trump, încadrată ca măsuri de corectare a dezechilibrelor comerciale și de protejare a industriilor din Statele Unite, are potențialul de a remodela în mod semnificativ relațiile comerciale internaționale și lanțurile de aprovizionare, cu consecințe notabile pentru Uniunea Europeană”, a declarat Saussay.
„Unele sectoare europene, în special industria automobilelor din Germania, ar fi afectate în mod disproporționat. Deși tariful de 100% pentru vehicule vizează în special vehiculele electrice chinezești, Germania ar fi totuși susceptibilă de a suferi o lovitură economică.”, a mai zis el.
Potrivit datelor recente ale Biroului Federal de Statistică din Germania, principala piață de export a țării în 2023 a fost Statele Unite. Aceasta a fost urmată de Franța, Țările de Jos și apoi China.
Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics, a declarat pentru Euronews că - spre deosebire de Trump - Harris „nu va introduce tarife generalizate, cu siguranță nu asupra aliaților strategici precum Europa”.
Războaie comerciale
Deși nu sunt așteptate tarife globale pentru aliații europeni, este probabil ca Harris să continue politicile comerciale agresive față de China.
Biden a anunțat anul acesta o serie de tarife care vizează importurile din această țară.
Vehiculele electrice sunt supuse unei taxe de 100%. Această rată este stabilită la 50 % pentru celulele solare și la 25 % pentru bateriile EV, mineralele critice, oțelul și aluminiul.
Întrucât Europa este mai dependentă de China decât de SUA, politicile comerciale vor rămâne probabil un punct de fricțiune.
Indiferent cine va câștiga cursa prezidențială, se pare că vor exista presiuni asupra UE pentru a restricționa comerțul cu Beijingul.
După Statele Unite, China este cel mai mare partener comercial al UE în ceea ce privește bunurile, schimburile bilaterale urmând să atingă 739 de miliarde EUR în 2023.
Politica fiscală
Mulți analiști se așteaptă ca, dacă Donald Trump câștigă alegerile săptămâna viitoare, inflația ar putea începe să crească din nou.
Acest lucru se datorează tarifelor de import propuse, care ar crește prețul bunurilor străine introduse în Statele Unite.
Reducerile fiscale sugerate și propunerile de deportare a lucrătorilor migranți ar putea, de asemenea, duce la creșterea costurilor.
Dacă inflația crește, acest lucru ar putea determina o majorare a ratelor dobânzilor dacă Rezerva Federală consideră că este necesar pentru a răci economia.
La rândul său, acest lucru ar duce la creșterea randamentelor obligațiunilor - ceea ce înseamnă că guvernul se împrumută la o rată a dobânzii mai mare.
Este la fel de important de remarcat faptul că ratele ridicate ale dobânzilor și randamentele obligațiunilor sunt susceptibile de a crește valoarea dolarului. Acest lucru se datorează faptului că perspectiva unor randamente mai mari crește, de obicei, cererea de monedă din partea investitorilor străini.
Schimbările în randamentele din SUA „ar tinde să ridice randamentele obligațiunilor guvernamentale europene, deși într-o măsură mai mică”, potrivit unei note a Capital Economics.
Un Congres divizat?
Pe lângă alegerea președintelui săptămâna viitoare, cetățenii americani vor vota și cu privire la o serie de alte poziții - în special cu privire la cine doresc în Congres.
„Indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, componența Congresului va avea o importanță semnificativă, deoarece va determina cât de agresiv poate fi oricare dintre candidați cu agenda sa fiscală”, a declarat Ryan Sweet, economist șef pentru SUA la Oxford Economics.
Dacă democrații reușesc să obțină o majoritate puternică în Senat și în Camera Reprezentanților, acest lucru le-ar permite să adopte mai ușor legi. În caz contrar, acest lucru ar putea duce la un blocaj politic prelungit.
Oricum ar fi, o eventuală victorie a lui Harris ar putea anunța puține schimbări pentru Europa, în special în comparație cu o victorie a lui Trump.