În fiecare zi, sute de oameni din toată lumea primesc cetățenia americană, iar unii dintre ei se grăbesc să se și înregistreze ca votanți. Alegerile sunt în plină desfășurare, iar noii americani spun că este o datorie față de țara care i-a primit. Ca și printre americanii nativi, opțiunile politice sunt împărțite.
Noii cetățeni ai SUA fug să voteze
Într-o ceremonie care a avut loc în Los Angeles, doar una dintr-un lung șir pe tot teritoriul american, nouă imigranți veniți din Liban până în Mexic au depus jurământul pentru a deveni cetățeni americani. Odată încheiată partea oficială, mulți dintre ei se vor grăbi să se înregistreze pe listele electorale.
Un tânăr în vârstă de 31 de ani, care s-a stabilit în SUA cu mama și sora pe când avea șapte ani, a povestit că întotdeauna și-a dorit să devină cetățean american. Crede în libertatea de exprimare, cea religioasă și dreptul de a purta arme.
Phoenix De Los Angeles Lopez Daal - nou cetățean american, venit din Venezuela: „Voi încerca să mă înregistrez ca votant. Nu sunt sigur dacă voi reuși pentru că există un termen limită. Dar da, mi-ar plăcea să-l votez pe Donald Trump”.
Posibilitatea de a fi parte la alegerea președintelui american este primul eveniment important din noua lor viață în Statele Unite, dar spun că s-au pregătit mult pentru acest moment și au deja păreri politice la fel de împărțite ca ale americanilor cu vechime.
Floriane Turcat, în vârstă de 37 de ani, a crescut în Franța și este actriță, fiind de mică pasionată de industria cinematografică americană. Ea locuiește acum în Los Angeles împreună cu soțul. Floriane își dorește să voteze pentru vicepreședinta Kamala Harris datorită preocupării pentru drepturile femeilor și drepturile reproductive, în special, potrivit AP.
Floriane Turcat - nou cetățean american, venită din Franța: Eu voi vota pentru Kamala Harris, în principal pentru că susține drepturilor femeilor. Și eu apăr și susțin toate drepturile femeilor și libertatea de a alege ceea ce vrei pentru viața ta.
„Întotdeauna am fost fascinată de această țară”, a mai spus ea. „A fost simbolul libertății pentru mine.”
Dennis Beier - nou cetățean american, venit din Germania: „Cred în democrație și am fost foarte supărat că a apărut problema aceea din 6 ianuarie 2021, pentru că simțeam puțină simpatie la un moment dat pentru Trump, dar apoi, când el a amplificat situația, a fost prea mult pentru mine”.
Mulți dintre cei care abia au primit cetățenie americană spun că abia așteaptă să călătorească cu pașaportul emis în Statele Unite, să ia parte la viața politică și, mai presus de toate, să simtă că sunt membri cu drepturi depline ai țării pe care unii o numesc acasă de ani de zile.