Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024, Trump vs Harris. Evoluția sondajelor și cine conduce după ultimele proiecții

Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 5 noiembrie și sunt poate cele mai importante din ultimele decenii, având în vedere contextul global actual. Suspansul este maxim, iar ultimele sondajele arată o luptă pe muchie de cuțit între Donald Trump și Kamala Harris.

Până pe 22 iulie, contracandidatul lui Trump era Joe Biden, care însă s-a retras din cursă, iar vicepreședintele Kamala Harris a „promovat” în locul lui. Iar lucrurile au devenit mai grele pentru Trump.

Alegeri SUA 2024, Trump vs Harris. Cine conduce după ultimele sondaje

De la retragerea lui Biden, au fost făcute multe sondaje, toate extrem de echilibtare, așa cum este și cel mai recent, încheiat cu o zi înainte de alegeri. Practic, deși era dată ușor favorită, Harris nu s-a distanțat niciun moment față de Trump, nici la nivel național, nici în cele șapte state swing care ar urma să decidă rezultatul, ceea ce face extrem de dificilă o previziune.

Conform celor mai recente date, deși există ușoare speranțe pentru Harris, victoria pare să se apropie mai degrabă de Trump. La nivel național, votul este cât se poate de strâns.

Începând cu luna august, Harris a deținut un avantaj constant în sondajele naționale, conform celor mai mulți dintre principalii agregatori de sondaje. Iar potrivit modelelor de sondaje Euronews, Harris deține acum doar un avans de 0,9% la nivel național. Cifrele sunt confirmate de cei mai importanți doi agregatori de sondaje din America, FiveThirtyEight și RealClearPolitics.

Media pentru fiecare candidat în sondaje

În acest moment, Harris trebuie să spere că agregatorii de sondaje s-au adaptat după greșelile făcute la cele două alegeri anterioare. Cel mai îngrijorător pentru democrați este modelul RealClearPolitcs care arată cea mai strânsă cursă dintre toate modelele care au rulat până spre ziua alegerilor anterioare, cele din 2020.

În 2016, Trump a uimit agregatorii de sondaje politice și a învins-o pe Hillary Clinton. Atunci, pe când candida pentru Partidul Democrat, el a avut un avans de 4,5% pe data de 28 octombrie. Chiar dacă cei care făceau sondaje și-au dat seama în cele din urmă ce ajustări adecvate trebuie să facă pentru a avea o predicție asupra alegătorilor și a metodologiilor necesare pentru o mai bună acuratețe, Harris ar putea totuși să piardă aceste alegeri.

Unele dintre statele în care totul este pe muchie de cuțit, în special cele șapte swing-states (Pennsylvania, Arizona, Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Nevada și Wisconsin), Trump este fie înaintea Kamalei, fie la egalitate cu ea.

Datele colectate de FiveThirtyEight, un agregator deținut de ABC News, arată o cursă aprinsă în patru din cele șapte state considerate adevărate câmpuri de luptă: Pennsylvania, Wisconsin, Michigan și Nevada, iar în toate apare „la egalitate”. Cifrele arată că Trump este în avans cu 1% în Carolina de Nord și Georgia și cu 2% în Arizona.

Potrivit surselor Euronews Polls Center, în statul Arizona pare să existe „o tendință solidă” pentru Trump, ceea ce ar echivala cu o pierdere gravă pentru democrați, după ce câștigaseră acest stat-cheie în 2020. Datele sunt susținute și de New York Times, care citează sondajul făcut de Colegiul Siena. Săptămâna trecută, grupul a lansat un sondaj care nu le-a picat bine democraților, în care Trump apărea cu cinci puncte avans în Arizona. Sondajul era susținut de sprijinul democrat mai scăzut decât în ​​mod normal din partea alegătorilor tineri și cei minoritari din acest stat swing.

Iar mediile statale variabile ale RCP îl favorizează în prezent pe Trump, cu toate că avansurile sale sunt „cel mult marginale”. În prezent, Trump deține avansuri de 0,5% sau mai puțin în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan.

  • În 2020, Joe Biden a câștigat în 306 din cei 538 de electori din Colegiului Electoral, câștigând în statele swing menționate mai sus, cu excepția Carolinei de Nord.
  • În 2016, Trump a câștigat în 304 din cei 538 de electori din Colegiul Electoral, câștigând în statele swing menționate mai sus, cu excepția Nevada.

În aceste condiții, dacă sondajul actual reflectă realitatea, Trump ar urma să câștige în 312 electori, ceea ce ar reprezenta cel mai bun rezultat în Colegiul Electoral pentru un câștigător, de când președintele de la acea vreme, Barack Obama, l-a învins pe Mitt Romney, cu 332 de voturi.

În plus, casele de pariuri continuă să-l dea pe Trump favorit. După ultima actualizare, republicanul tocmai a revenit în frunte, la pariuri, pentru prima dată după luna iulie, cu un procent mediu de 57,6%. În 28 octombrie, Trump avea o șansă de 61,8% de a câștiga alegerile, conform unei medii a previziunilor de la casele de pariuri. Există și o casă de pariuri care îl vede pe Trump chiar cu șanse de câștig de 63%.

Însă există, totuși, și vești bune pentru Kamala Harris, dacă vorbim despre ceea ce a apărut în ultimul weekend dinaintea alegerilor, când sondajul ABC/Ipsos de atunci, publicat pe 3 noiembrie, a arătat că Harris ar avea un avantaj de 4 puncte față de Trump, la nivel național, adică cel mai bun rezultat al ei într-un sondaj ABC/Ipsos făcut după data de 13 septembrie.

Economia a fost un factor cheie în motivarea alegătorilor. Acesta este un motiv major pentru care președintele Biden a avut de suferit și „a ajuns la 36%”. Dacă alegătorii consideră că economia și inflația sunt mai puțin îngrijorătoare, asta ar putea face ca atenția să se mute către alte aspecte în care Harris deține avantaje, cum ar fi „protecția democrației” sau „atenția pentru clasa de mijloc”.

Cât de importantă este această problemă pentru alegători? Acesta ar putea fi motivul pentru care Harris câștigă sau pierde alegerile.

Pennsylvania, statul-cheie

Monica Moanea, jurnalist Euronews: „Pe această hartă, ce vedem cu roșu, albastru și nuanțe mai deschise de albastru sau gri reprezintă orientările politice ale votanților de acolo. Cele colorate cu albastru sunt state consacrate ca democrate, la nivel național, adică au votat, de-a lungul istoriei, de cele mai multe ori, cu democrații. Aici facem referire la cele de pe coasta de Vest, precum California. Cele cu albastru deschis au o înclinare către Partidul Democrat, deci cel mai probabil, acest partid va obține voturile electorale de acolo.

Culoarea roșie reprezintă culoarea pentru republicanii lui Donald Trump. Cele cu roșu ceva mai deschis înclină și ele către politicile republicane.

Este foarte important și ceea ce se întâmplă în așa-zisele swing states, sau battleground states, care sunt colorate cu gri pe această hartă. Sunt câteva swing states extrem de cunoscute, precum Pennsylvania, Michigan, North Carolina, Wisconsin, Arizona, state unde, de-a lungul istoriei, electoratul s-a mutat dintr-o tabără în alta, în funcție de candidați și de ceea ce candidatul le-a promis că va face pentru America.

Să ne oprim asupra statului Pennsylvania, care aduce 19 electori pentru cel care va reuși să cucerească acest stat, poate cel mai important swing-state. Dacă e să ne uităm la ultimele 24 de ore, cei doi candidați au mers în Pennsylvania pentru a face campanie. Ultimul miting electoral al lui Donald Trump a fost în Michigan, dar el plecase deja din statul Pennsylvania, unde avusese penultimul miting electoral.

Iar Kamala Harris, împreună cu mai multe artiste, a urcat pe scenă în Pennsylvania, pentru că acolo se joacă totul. Ea a încercat să convingă electoratul de acolo să-i acorde un vot. În 2020, Joe Biden a câștigat în Pennsylvania, însă în 2016, Donald Trump a reușit să o învingă pe Hillary Clinton cu doar 50.000 de voturi diferență, deci este o miză foarte mare.

Dacă ne uităm și la banii investiți în campaniile electorale, Pennsylvania este statul în care sunt investiți cei mai mulți bani. În 2020, tabăra democrată a investit peste 100 de milioane de dolari, respectiv 70 de milioane.

Foarte important este și Florida, unde este a doua dintre cele mai mari concentrări de efort, cât și de campanie electorală, acolo sunt vizitele pe care candidații le fac de cele mai multe ori în acest scrutin.

Dacă privim puțin mai departe, sondajele arată că majoritatea europenilor o preferă pe Kamala Harris. Deznodământul scrutinului de peste ocean ar putea schimba relațiile transtlantice și asta în contextul în care Rusia duce un război împotriva Ucrainei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE