Donald Trump este primul miliardar care a ajuns președintele Americii în urmă cu opt ani, iar acum va reveni la Casa Albă, după ce a învins-o pe democrata Kamala Harris în alegeri.
În ciuda numeroaselor controverse și dosare, Trump rămâne liderul incontestabil al republicanilor cărora le promite din nou „Să facă America măreață”.
Pe vremea când Singur Acasă devenea un clasic al Crăciunului, candidatura la președinție a celui care deținea Hotel Plaza, unde a fost filmată producția cinematografică, era o simplă ... fantezie.
Strategia lui Donald Trump
De altfel, în cartea care l-a făcut celebru în 1987, intitulată Arta negocierii, Donald Trump anticipează ceea ce avea să devină principala cheie a strategiei sale: ”Bravada este modul meu de promovare. Mă joc cu fanteziile oamenilor. Oamenilor le place să creadă în ceva măreț și spectaculos”, spunea el.
Aprope 30 de ani mai târziu, miliardarul american avea să își anunțe candidatura la președinția Statelor Unite, sub sloganul „Să facem America măreață din nou!”
Trump era cunoscut publicului și datorită celebrului show „Ucenicul” (The Apprentice). Are studii economice și a moștenit un imperiu imobiliar de la tatăl său. Este căsătorit cu fostul fotomodel de origine slovenă Melania, cu care are un fiu. Trump mai are alți patru copii din mariajele anterioare.
Nimeni nu l-a luat în serios atunci când a intrat în cursa prezidențială din 2016, pe care avea să o câștige în fața democratei Hillary Clinton. Și asta în pofida acuzațiilor de hărțuire sexuală și a scandalurilor legate de imixtiunea Rusiei în alegeri, în favoarea sa.
Ce spun analiștii
Analiștii spun că l-au ajutat discursul populist, anti-imigrație și specularea nemulțumirilor electoratului alb, cu studii medii care s-a simțit abandonat de elita partidului democrat.
A numit la Curtea Supremă judecători conservatori care au răstrunat o decizie istorică, veche de 50 de ani, ce garanta dreptul femeilor la avort.
A retras Statele Unite din tratatul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice și a fost primul președinte american care s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, fără a reuși să obțină vreo concesie în privința programului de înarmare nucleară.
A stârnit o serie de controverse în timpul pandemiei, punând sub semnul întrebării măsurile experților în domeniul sănătății. A ajuns să fie primul președinte care a fost supus de două ori procedurii parlamentare de demitere.
Mandatul său a culminat cu refuzul de a recunoaște înfrângerea în alegerile din 2020, în fața lui Joe Biden, pe motiv că au fost fraudate.
A urmat cea mai neagră zi din istoria democrației americane a ultimilor decenii: asaltul asupra Capitoliului. Azi, acuzat de procurori pentru instigare la revoltă și tentativă de răsturnare a rezulatului alegerilor, Trump spune că transferul de putere a fost ”patriotic”.
Numeroase dosare penale pentru Trump
După plecarea de la Casa Albă, Trump a fost găsit vinovat de falsificarea registrelor contabile pentru a ascunde plata către o starletă de filme porno, cu care ar fi avut o aventură înaintea alegerilor din 2016. În pofida numeroaselor dosare penale, Trump a rămas liderul incontesabil al mișcării republicane. Discursul său radical, inflația și slăbiciunile administrației Biden au contribuit la menținerea nucleului dur al electoratului său tradițional.
Ținta unei tentative de asasinare la un miting electoral, Trump a fost nominalizat de Convenția Națională a Republicanilor, dominată de entuziasm.
S-a adaptat din mers și la schimbarea adversarului, după ce confruntarea sa cu Joe Biden a dus la retragerea acestuia din cursa prezidențială și nominalizarea vicepreședintei Kamala Harris.
Revenirea lui Trump la putere ar putea ridica probleme pentru aliații europeni, cu care republicanul a avut o relație dificilă pe vremea când era președinte, criticându-i adesea pentru că nu contribuie suficient la bugetul NATO.
Trump insistă că războiul din Ucraina nu ar fi izbucnit niciodată dacă ar fi fost președinte și spune că îi va pune capăt în 24 de ore. De altfel, el nu a negat că a păstrat legătura cu Vladimir Putin după ce a plecat de la Casa Albă.
Dacă va fi reales președinte, la cei 78 de ani ai săi, Trump va avea aceeași vârstă pe care o avea Joe Biden în 2020. Ceea ce este o ironie, pentru că bătrânețea a fost pincipala sa linie de atac împotriva democratului.