Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extremiștii din Franța îl amenință pe Macron cu reducerea atribuțiilor. Adunarea Națională conduce în sondaje, înaintea alegerilor legislative anticipate

A început numărătoarea inversă pentru alegerile legislative anticipate din Franța, organizate duminică, 30 iunie, și la 7 iulie. Președintele Emmanuel Macron riscă să piardă pariul politic pe care l-a făcut atunci când a decis convocarea anticipatelor. Liderii extremei-dreapta conduc în sondajele de opinie și amenință că îi vor reduce atribuțiile prezidențiale, odată ce vor prelua guvernarea.

Marine Le Pen, lider al formațiunii de extremă-dreapta Adunarea Națională, l-a avertizat pe Emmanuel Macron că nu va mai avea putere de decizie în ceea ce privește Armata, dacă partidul ei va forma viitorul Guvern, iar Jordan Bardella va deveni prim-ministru.

În mod tradițional, în calitate de șef al statului, președintele republicii este și șeful Armatei și joacă un rol esențial în ceea ce privește politica externă și de apărare a Franței. Macron, susținător al cauzei Kievului, a spus recent că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, pentru că Rusia nu trebuie să câștige războiul.

Bardella, care are șanse să preia guvernarea, a afirmat că va continua să susțină Ucraina, însă a precizat că nu va fi de acord cu trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune sau trupe.

Jordan Bardella, avertisment la adresa premierului francez Gabriel Attal: ”Sper că v-ați făcut curat pe birou pentru că nu sunteți la înălțimea cerințelor”

Confruntarea electorală dinaintea alegerilor de duminică a fost una aprinsă.

Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale: ”Sper că v-ați făcut curat pe birou pentru că nu sunteți la înălțimea cerințelor pentru funcția pe care o ocupați, domnule Attal. Când văd nivelul argumentelor dvs., înțeleg de ce suntem aici și de ce Macron vrea să vă concedieze.”

Imigrația a fost unul dintre subiectele cele mai dezbătute.

Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale: ”Imigrația este o problemă majoră care ne afectează puternic identitatea, securitatea și echilibrul funcțiilor publice. De aceea, dacă voi fi premier în următoarele zile, voi fi acel premier al Franței care nu va mai contribui la imigrație. Voi reduce drastic fluxul de imigranți”.

Bardella a spus că le va interzice celor cu dublă naționalitate să ocupe funcții publice, în anumite sectoare strategice. În plus, străinii care au un statut provizoriu nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite.

Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale: ”Sunt milioane de francezi care nu-și mai recunosc Franța în care au crescut și vreau să pun capăt acestei politici nebunești privind imigrația în masă.”

Gabriel Attal, premierul Franței: ”Nu pun sare pe rană și nu caut să stigmatizez anumiți oameni sau să instig oamenii împotriva altora”

Manuel Bompard, reprezentant al Noului Front Popular de stânga: ”Unul din zece muncitori din această țară, o țară de imigranți...V-aș spune că, în loc să îi denigrați sistematic, ar trebui să le mulțumiți pentru că, în realitate, fac munci care adesea sunt critice pentru viața acestei națiuni”.

Gabriel Attal, premierul Franței: ”Eu văd Franța așa cum este și o iubesc așa cum este. Nu o tai în felii, spunând că unele sunt mai bune decât altele. Nu pun sare pe rană și nu caut să stigmatizez anumiți oameni sau să instig oamenii împotriva altora. Văd Franța așa cum este, îndrăgostită de setea ei de libertate și, în același timp, nevoia ei de ordine în apărarea autorității, privind spre viitor, sperând la o lume mai bună. Și Franța are în continuare multe de spus”.

Sondajele arată că Adunarea Națională conduce cu 36% , dar riscă să nu obțină majoritatea absolută necesară pentru a controla Parlamentul. Pe locul al doilea, cu 29%, se află alianța stângii ”Noul Front Popular”, în vreme ce coaliția lui Macron se află pe locul al treilea cu 19,5%.

Președintele Macron a dizolvat Parlamentul ca urmare a eșecului răsunător în alegerile europene înregistrat de partidul său de guvernământ. Anticipatele se desfășoară în două tururi, pe 30 iunie, și 7 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE