Pentru cei mai mulți sunt niște prieteni, pentru alții, ființe lipsite de apărare și pe care le pot supune la tratamente greu de închipuit. În ciuda legislației existente, sunt semnalate des cazuri de violență asupra animalelor. Asociațiile de protecție și cabinetele veterinare salvează zilnic animale pe care unii oameni le țin în condiții greu de imaginat sau care sunt abandonate la periferiile localităților.
Animale abuzate, rămase tot în grija agresorilor
Legea e aplicată doar teoretic, iar animalele rămân la abuzatori sau pe stradă
În urmă cu doar câteva zile, în localitatea Dezmir din Cluj, doi bărbați au fost filmați în timp ce loveau cu cruzime un cal. După ce au fost sesizate autoritățile, a fost deschis un dosar penal pe numele indivizilor. Însă, în cele din urmă, animalul a rămas tot în posesia agresorilor.
Iulian Timpșa, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj: „Polițiștii au demarat de îndată verificări și au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea cu intenție a animalelor”.
„De obicei, oamenii needucați taie urechile cățeilor crezând că o să îi facă mai agresivi”
Tot în Cluj, în comuna Aghireș, un bărbat a fost surprins de camerele video în timp ce abandona trei pui de câine pe stradă. A fost identificat de către polițiști și amendat cu 4.000 de lei. De cele mai multe ori, asociațiile de protecție a animalelor sunt cele care iau legătura cu poliția cu privire la condițiile în care sunt ținute.
Peter Madaras, medic veterinar: „Sunt multe cazuri în care asociațiile de protectie a animalelor aduc un câine care a fost bătut, lovit. Nu de mult, am avut cel puțin trei cazuri de câini împușcați. Evident, cum să afli cine a fost, destul de greu. Asociația de protecția animalelor merge la Poliția Animalelor și încearcă să afle făptașul, care de multe ori nu se găsește”.
Beni are 37 de ani și este voluntar la o asociație care îngrijește animalele părăsite. Vine zilnic la adăpost să hrănească 85 de câini.
Beni, voluntar: „Aici o avem pe Tuc Tuc si pe Lulu, Lulu fiind mama. Le-am găsit în urmă cu șase luni de zile pe centura Floresti abandonate, extrem de slabe. Tuc Tuc având în jur de o lună, am găsit-o cu urechea tăiată. De obicei, oamenii needucați taie urechile cățeilor crezând că o să îi facă mai agresivi”.
În cazul celor care vor să adopte un animal, acesta trebuie microcipat, pentru a fi evitat abandonul.
Bora Finuca, președinta Asociației Arca lui Noe: „Foarte rar se confiscă animalul care stă in condiții necorespunzătoare. Se spune că este un demers foarte complicat să confiști un animal de la un stăpân. Este denumit bun. Aici e o greșeală enormă”.
În România, legea este foarte clară. Tăierea urechilor sau cozilor se pedepsește cu închisoare până la trei ani. În cazul celor care abandonează animalele, le țin într-un adăpost murdar, închise sau legate și nu le asigură controlul la medicul veterinar, amenda ajunge până la 12.000 lei.
În 2020, România ocupa locul 2 în Uniunea Europeană, după Polonia, după numărul de gospodării cu animale de companie. 42% dintre români au cel puțin un câine. La celălalt capăt al clasamentului, Suedia și Grecia sunt țările unde doar 15% dintre locuitori dețin un patruped.