Dezvăluirile făcute de jurnalista Emilia Șercan, în urmă cu câteva luni, privind eventuala plagiere a tezei de doctorat a lui Mircea Geoană, continuă să genereze „efecte”.
Între timp, istoricul Adrian Cioroianu, care era suspect în acest dosar, a devenit inculpat, după cum spune chiar Emilia Șercan și o confirmă Parchetul Tribunalului București.
Motivul este că Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale, a dezvăluit, la acea vreme, detalii confidențiale legate de acest subiect, în condițiile în care lucrarea prezidențiabilului se afla la Biblioteca Națională.
Contactat de Euronews România, Adrian Cioroianu nu a dorit să comenteze situația.
Adrian Cioroianu, inculpat în dosarul privind eventuala plagiere a tezei de doctorat a lui Mircea Geoană
Jurnalista Emilia Șercan s-a folosit tot de Facebook, acolo unde a povestit și episodul inițial, să anunțe acțiunea Parchetului.
„Parchetul Tribunalului București i-a comunicat azi, oficial, calitatea de inculpat lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, în dosarul deschis pentru divulgare de informații secrete sau nedestinate publicității, după ce în februarie a divulgat pe Facebook faptul că am cerut verificarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.
Până astăzi, Adrian Cioroianu a avut calitatea de suspect în acest dosar. Schimbarea de încadrare juridică indică finalizarea cercetării penale și o potențială trimitere în judecată.
Nu știu cum se va finaliza acest dosar – dacă directorul instituției va fi trimis în judecată sau nu –, pentru că încrederea mea în organele de urmărire penală (polițiști sau procurori) este foarte scăzută, având în vedere experiențele avute până acum.
Tot din aceste experiențe cu organele de urmărire penală am înțeles următorul lucru:
Noi, jurnaliștii, suntem efectiv singuri în fața oricărui abuz la care suntem supuși din cauza meseriei noastre. Tulburător de singuri.
Evident că nu mă refer la „ziariștii” care seara sunt la emisiuni la tv, iar ziua încheie contracte de consultanță politică, nici la cei care sunt și ziariști, și piariști, nici la cei care încasează sume grase de la partide ca să vă dezinformeze sau să vă dezinformeze părtinitor.
Mă refer la ziariștii care încă stau cu coloana dreaptă și își fac meseria cu devotament și pasiune, în interes public.
O să spun un lucru despre care nu am vorbit public până acum, dar care are legătură cu greutatea cu care, personal, îmi fac meseria. Și este tot despre teza de doctorat plagiată a lui Mircea Geoană.
La sfârșitul lunii august, după ce Comisia de Etică a ASE a dat acel mizerabil verdict de neplagiat, am primit o nouă amenințare cu moartea, care are legătură exact cu dezvăluirile mele despre teza lui Geoană.
Dosarul a ajuns tot la Parchetul Tribunalului București, la același procuror din cazul „Cioroianu”. Și, uite așa, m-am întors de unde am plecat: la nesfârșita oboseală de a-ți face meseria fără grija că cineva va încerca cumva să te blocheze sau să te oprească."
Cazul de plagiat al texei de doctorat a lui Mircea Geoană
În momentul dezvăluirilor, Adrian Cioroianu se afla deja într-un conflict deschis cu jurnalista, care s-a plâns de frigul de la Biblioteca Națională.
La acea vreme, Mircea Geoană, încă era secretar adjunct al NATO, a acuzat-o pe Emilia Șercan de „atacuri murdare”, „atacuri politice” și „campanie de fake-news”.
În dezvăluirile Emiliei Șercan se preciza că Geoană „a plagiat prin traducere”, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.
Ulterior, Geoană a admis că a plagiat, dar „sub 1%". Însă EMilia Șercan a spus că el ar fi plagiat cel puțin 78 de pagini din cele 279.
- Mircea Geoană este candidat independent la funcția de președinte al României.
- Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe al României, în cabinetul lui Călin Popescu-Tăriceanu (5 aprilie 2007 - 15 aprilie 2008).
La momentul dezvăluirilor făcute de Adrian Cioroianu, mai multe organizații au cerut demiterea istoricului din funcția de director al Bibliotecii Naționale.
Mircea Geoană a obținut doctoratul în iulie 2005, la Academia de Studii Economice (ASE) din București, cu teza „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.
În august 2024, Comisia de Etică a ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri din teza sa de doctorat, adică sub 1%.