Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. ”Nu voi permite nimănui să pună la îndoială o viață de muncă și studii”

Acuzații de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO și probabil candidat la cea mai înaltă funcție în stat.

Jurnalista Emilia Șercan spune că 78 de pagini din lucrare conțin grafice, tabele sau informații preluate din diverse surse, fără citare.

Nu este adevărat, transmite Mircea Geoană, care crede că această investigație a apărut acum, după 20 de ani de la redactarea tezei, pentru că unii se tem de eventuala sa candidatură la Cotroceni.

Jurnalista Emilia Șercan spune că a început să studieze teza de doctorat a lui Mircea Geoană în luna februarie, dată fiind poziția lui de secretar general adjunct al NATO, dar și pentru că era vehiculat ca viitor candidat la președinție.

”Am descoperit conținut plagiat în 78 de pagini. Aici mă refer la text, dar și grafice sau tabele care au fost preluate în special dintr-o serie de rapoarte care au fost prezentate Congresului Statelor Unite de către doi foști președinți ai Americii: Bill Clinton și George W. Bush.”, a declarat Emila Șercan.

Mircea Geoană s-a înscris la doctorat la Academia de Studii Economice din București, în 1993, dar și-a dat teza de doctorat în 2005, după 12 ani.

Jurnalista Emilia Șercan spune că nu exista baza legală pentru această situație și speculează că s-au făcut concesii în cazul lui Geoană, datorită funcțiilor public pe care le deținea.

Reacția lui Mircea Geoană a apărut imediat, pe rețelele sociale

„ Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile.

Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism", a spus Mircea Geoană.

Șercan, după ce Mircea Geoană a avut prima reacție

După răspunsul lui Mircea Geoană, Emilia Șercan a venit cu un nou mesaj în care susține că l-a contactat încă de la finalul săptămânii trecute pe acesta, în care l-a rugat să comenteze despre subiect.

”Mircea Geoană publică, astăzi, o fotografie cu coperta tezei de doctorat, care, confirm și eu, nu e plagiată. Conținutul însă este. 78 de pagini din 279 au conținut plagiat.

Tot astăzi, Mircea Geoană spune că acuzația de plagiat este "un atac murdar" și "campanie de fake-news”, însă vineri, când l-am sunat să-i cer punctul de vedere despre plagiatul din teza de doctorat, nu mi-a spus nimic despre "atacuri murdare", "atacuri politice" sau "campanie de fake-news”.

Ia uite ce îmi declara, vineri, același Mircea Geoană:

E.Ș.: V-am sunat, și cred că nu e o surpriză, să vă pun câteva întrebări despre teza dumneavoastră de doctorat.

M.G.: "Cu plăcere, bineînțeles. Eu zic că e sănătos și frumos. Sunt o persoană publică, cu responsabilități publice, e normal să fie așa. Cu drag, vă rog!".

Cum e, azi, cu "sunt o persoană publică, cu responsabilități publice", nu se mai aplică? 🙂”, a adăugat Emilia Șercan.

Reacția ASE

Academia de Studii Economice nu a primit deocamdată vreo sesizare cu privire la teza lui Mircea Geoană despre integrarea României în structurile euro-atlantice.

”Trebuie să sesizeze cineva și să spună care sunt acele paragrafe sau pagini plagiate și de unde. 0058 plus 0034 trebuie să se depună o solicitare prin Uesif CDI, care o să meargă, prin Ministerul Educației către universități. Universitatea trebuie să constituie o comisie de analiză și respectiv, să sesizeze comisia de etică.”, a declarat Emilia Șercan.

Decizia Comisiei de Etică poate fi contestată de cel vizat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Dacă hotărârea finală este de plagiat, atunci Universitatea cere în instanță anularea titlului de doctor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE