Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut miercuri proba la Matematică la Evaluarea Națională 2023. Elevii au avut la dispozitie 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Joi are loc proba la Limba maternă, iar primele rezultate la examene vor fi afișate miercuri, 28 iunie.
La proba de miercuri s-au prezentat 154.240 de absolvenți. 7.411 elevi au lipsit, iar un candidat a fost eliminat (tentativă de fraudă).
Subiectele și baremul la Matematică la Evaluarea Națională 2023
Cât de grele au fost subiectele la Matematică
”Pot să spun că a fost nivel de dificultate puțin mai mult decât mediu, adică pentru un copil care nu a beneficiat de pregătire suplimentară, nu știu dacă ar putea să atingă nota 8. Le-a creat dificultăți la începutul startului de la subiectul al doilea, problema cu triunghiul, unde acolo s-a făcut departajarea exact între 6,50 și 7. Într-adevăr geometria a fost o problemă ca de fiecare dată în fiecare an, unde aici se face departajarea între notele 8-9-10.
Pe subiectul al III-lea, expresia algebrică a fost extrem de ușoară, prima problemă cu sistemul a fost la fel destul de ușoară. Asemănarea iar le-a făcut probleme la geometrie fiind un capitol cu care nu sunt foarte prietenoși, la acea problemă au fost foarte grele și calculele, trebuiau să vadă paralelismul ca să fie ușoară rezolvarea.
Anul trecut a fost mult mai ușor decât acum, acum doi ani la fel. Să comparăm cu ultimii trei ani, ultimii doi îi punem pe baza pandemiei, din punctul meu de vedere cam ăsta trebuie să reflecte nivelul sistemului educațional. Cu alte cuvinte, trebuie să accedem în etapa superioară, doar acei elevi care se pregătesc. Trebuie diferențiată clar metoda de a accede în învățământ liceal.
Nu au fost subiecte care trebuiau predate atunci când a fost greva, cei care au elaborat subiectele au fost atenți la aceste aspecte, preponderent a fost materie de V-VII, ca în fiecare an, partea de geometrie în spațiu nu are o ponedre foarte mare, iar anul acesta nu a fost grea.”, a explicat profesorul Alin Munteanu.
La prima probă, cea la Limba română, au fost prezenți 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din cei peste 161.500 care s-au înscris la examene.
Evaluarea Națională 2023 are o miză și mai importantă pentru elevi, având în vedere faptul că media de admitere la liceu va depinde numai de notele obținute la examene.
Două ore pentru rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională
Proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023 va începe la ora 9:00, iar elevilor li se va permite accesul în sala de examen în intervalul 8:00-8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise.
Elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor primite la Limba română în cadrul Evaluării Naționale 2023. Pe foaia de examen, aceștia vor putea folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen
De asemenea, pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.
Model de subiect pentru Evaluarea Națională 2023 la Matematică
Examenul la matematică este structurat în trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu.
Subiectele sunt alcătuite în conformitate cu programa aprobată de Ministerul Educației.
Subiectele și baremul de la simularea la Matematică
Ce subiecte au picat anul trecut la Evaluarea Națională la Matematică
Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor la Matematică de la Evaluarea Națională 2023
Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin examenele. Ghidul cuprinde și sfaturi care să-i ajute pe candidați în ziua probei:
- Citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
- Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
- Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
- În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
- Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări.
Cum se corectează un răspuns greșit
Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.
La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
Lista obiectelor interzise în cadrul Evaluării Naționale 2023
În sala de examen, elevilor nu li se va permite accesul cu:
- manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare;
- ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (acestea se vor depozita în sala stabilită de comisia de examen).
Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea elevului din examen și notarea lucrării cu 1 a lucrării.
Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2023
Potrivit calendarului Evaluării Naționale 2023, rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet.